„Vasaros MEDIA studijoje“ įvertinti geriausi kūrėjai

SMS inf.
2018 rugsėjo 18 d.

Rugsėjo 14 d. baigėsi tarptautinės kūrybinės dirbtuvės „Vasaros MEDIA Studija“ (ang. „Summer Media Studio“), skirtos aukštųjų kino mokyklų studentams ir jauniesiems industrijos profesionalams. Renginys subūrė 37 kūrėjus iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ispanijos, Kroatijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Dvi savaites apsistoję Neringoje, dalyviai gilinosi į  kino dramaturgijos meną, dalyvavo paskaitose, individualiose konsultacijose. Nuo 1998 m. rengiamos dirbtuvės šiais metais žymėjo 20-mečio jubiliejų. Šiai progai paminėti, rugsėjo 3-14 d. Juodkrantėje, Liudviko Rėzos kultūros centro amfiteatre vyko festivalis „Vasaros MEDIA Studija: dvidešimtmetis“, kuriame kas vakarą prisiminti geriausi projekte sukurti filmai. Paskutinįjį festivalio vakarą buvo pristatyti šių metų „vaisiai“ – šeši vaidybiniai filmai, vienas šokio ir vienas dokumentinis filmas apie dirbtuvių užkulisius.

Per dvidešimtį metų šiose jaunųjų kino kūrėjų dirbtuvėse dalyvavo daugybė šiandien gerai žinomų kino kūrėjų: Lina Lužytė, Jūratė Samulionytė, Kristina Buožytė, Andrius Blaževičius, Tomas Smulkis, Kęstutis Gudavičius ir kt. Šiais metais paskaitas skaitė ir profesine patirtimi su projekto dalyviais dalinosi taip pat buvusi „Vasaros MEDIA Studijos“ dalyvė – „Auksinio Scenos kryžiaus“ laureatė, dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, o taip pat – Nacionalinės Londono kino ir televizijos mokyklos dėstytojas Jonathanas Houriganas bei tarptautiniuose festivaliuose sėkmingai savo filmus pristatantis prodiuseris Paulas Nethercottas.

„Dirbtuvių dalyviai į šių metų temą („Scenarijaus įvaldymas“) pažiūrėjo labai kūrybiškai: į scenarijaus kūrimo procesą buvo įtraukti ne tik dramaturgai, bet ir visa kūrybinė komanda, tai ypač padėjo sustiprinti bendradarbiavimą tarp režisieriaus ir dramaturgo filmavimo aikštelėje“ – teigė projekto vadovė Inesa Kurklietytė. „Vasaros MEDIA Studijos“ filmuose, vykusiuose Neringoje ir Klaipėdoje vaidino aktoriai iš Klaipėdos Jaunimo teatro, Klaipėdos dramos teatro bei patys projekto dalyviai. 

Dvi savaites Juodkrantėje vykusios kino dirbtuvės baigėsi geriausių projekto kūrėjų apdovanojimais. Laureatams įtektos skulptoriaus Algirdo Kuzmos statulėlės, tradiciškai simbolizuojančios žuvelę. Geriausius filmus ir kūrėjus rinko patys dirbtuvių dalyviai, Neringos gyventojai bei svečiai.

Specialus Neringos savivaldybės apdovanojimas filmui už geriausiai atskleistą Kuršių nerijos ir Neringos kurorto kraštovaizdžio unikalumą atiteko latvių režisierės Tinos Zarinos šokio filmui „Raskus“ (liet. „Svoris“). Šio filmo kūrybinė grupės nariai kaip geriausi įvertinti ir garso režisūros (nugalėtojas – Artūras Jelinas), operatoriaus darbo (nugalėtojas – Kalvis Kulačkovskis), bei geriausio filmo kategorijose.

Visas „Vasaros media studija 2018“ laureatų sąrašas:

Geriausias filmas – „Raskus“ (šokio, rež. Tina Zarina),

Geriausia režisierė – Marta Botere (filmas „Hole“),

Geriausias garso režisierius – Artūras Jelinas (filmas „Raskus“, rež. Tina Zarina),

Geriausias operatorius – Kalvis Kulačkovskis (filmas „Raskus“, rež. Tina Zarina),

Geriausia montažo režisierė – Elizabete Mežule-Gricmane (filmas „Marriage“, rež. Laurynas Banys),

Geriausia scenarijaus autorė – Iveta Volungevičiūtė (filmas „Guardian“, rež. Eglė Sparnaitytė),

Geriausias aktorius – Rimantas Pelakauskas (filmas „Guardian“, rež. Eglė Sparnaitytė),

Geriausia aktorė – Jolanta Puodėnaitė (filmas „At Least We Tried“, rež. Irena Kunevičiūtė).

“Vasaros MEDIA sudijos“ organizatorius – Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Projektą remia Lietuvos kino centras , LR Kultūros ministerija, LR Mokslo ir Švietimo ministerija, Audiovizualių kūrinių, autorių teisių asociacija „Avaka“, Klaipėdos miesto savivaldybė , Neringos savivaldybė, „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA paprogramė Lietuvos kino centre prie Kultūros ministerijos. Projekto partneriai – Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius (AMII), Liudviko Rėzos kultūros centras, „Nordplus“ Europos šalių mokyklų tinklas. 

Komentarai