Tarptautiniame kino festivalyje „Beast“ žvilgsnis ir į Lietuvos kiną

Lietuvos kinematografininkų sąjungos inf.
2018 rugsėjo 27 d.

Lietuvos kinematografininkai rugsėjo 26-30 d. dalyvauja Tarptautiniame kino festivalyje „Beast“, kurio tikslas pristatyti Rytų ir Baltijos Europos šalių regiono kiną. Antrus metus Porto mieste Portugalijoje vykstančio festivalio metu vyks kūrybinės dirbtuvės, paskaitos, industrijos renginiai ir parodos.

 

Šių metų festivalyje pirmą kartą bus pristatyta programa „Baltijos akis“, kurioje žiūrovai galės artimiau susipažinti su Lietuvos kinu. Rugsėjo 27 d. bus rodomas dviem „Sidabrinėms gervėms“ nominuotas Jūratės ir Vilmos Samulionyčių dokumentinis filmas „Močiute, Guten Tag!“ (gamybos įmonės „Tremora“ ir „Dagstar films“ 2017), kuriame dvi seserys – režisierė ir fotografė leidžiasi į savo močiutės praeitį, bandydamos atsakyti į šeimoje nutylimus klausimus. Filmą festivalyje pristatys prodiuserė ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorė Ieva Norvilienė.

 

Rugsėjo 29 d. dokumentinių filmų režisierius ir Sąjungos pirmininkas Arūnas Matelis ves paskaitą „Baltijos poetinis dokumentinis kinas: Tradicijos ir pereinamasis laikotarpis“ („Baltic Poetic Documentary: Traditions and Transitions“). Baltijos šalių poetinis dokumentinis kinas susiformavo Sovietų Sąjungos laikais, kuomet šalyse vyravo propagandinis kinas ir buvo varžoma žmonių kalbos laisvė. Režisieriai atrado naują kino kalbą, per kurią, užslėptomis metaforomis, jie perduodavo mintį žiūrovams. Žlugus Sovietų Sąjungai, nauji dokumentinio kino kūrėjai perėmė savo mokytojų žinias ir filmavo trapią besikeičiančią realybę. Jiems atsivėrė Vakarų pasaulis, kuris iki šiol stebisi Baltijos šalių dokumentinio kino unikalumu. Paskaitos metu bus rodomi keturi dokumentiniai filmai: Roberto Verbos „Senis ir žemė“ (1965), Henriko Šablevičiaus „Kelionė ūkų lankomis“ (1973) ir Arūno Matelio „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ (1990) ir „Prieš parskrendant į žemę“ (2005).

 

Festivalio metu bus atidaryta Eglės Plytnikaitės, Laimės Kiškūnės ir Viktorijos Lukševičiūtės paroda „Gyvenimo ciklas“ („Life Cycle“). Iliustracijų ir kvapų kolaboracijoje žvelgiama į saulės kelionę per visus metų laikus ir, kaip tai paveikia aplinką. Paroda veiks iki spalio 10 d.

 

Pirmą kartą rengiama „Baltijos akies“ programa yra pasiruošimas kitų metų festivaliui, kuomet Lietuva bus pagrindinė šalis-partnerė. Festivalyje dalyvaus ir Lietuvos kino centro atstovai, siekiant išsamiau aptarti tokios partnerystės galimybes.

 

„Baltijos akies“ programos partneriai: studija „Nominum“ ir „Meno avilys“. Prie projekto įgyvendinimo prisideda Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „AVAKA“.

 

 

 

Nuotraukoje - filmo „Prieš parskrendant į Žemę“ kadras.

 

Komentarai