Trylikoje Olandijos miestų bus rodoma odė Lietuvos sengirėms

Rengėjų inf.
2018 spalio 19 d.

Vieno iš geriausių šių metų Lietuvos dokumentinio filmo „Sengirė“ komanda praneša, kad nuo šio savaitgalio filmą žiūrovai galės pamatyti net trylikoje Olandijos miestų.

„Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai Lietuvoje sukurtas dokumentinis filmas platinamas užsienio šalyje platintojų, neprisidėjusių prie filmo gamybos ir ne „po festivalio vėliava““, - teigia „Sengirės“ režisierius Mindaugas Survila.

Pirmoji dokumentinės poemos „Sengirė“ premjera Olandijoje įvyko beveik prieš metus prestižiniame IDFA festivalyje, Amsterdame. Tuomet filmo kūrybinė komanda sulaukė didžiulio tiek auditorijos, tiek įvairių kino industrijos profesionalų palaikymo. Nors, kaip teigia M. Survila, jis nesitikėjo, kad netipinis dokumentinis filmas iš Lietuvos ką nors sudomins, jau po pirmo „Sengirės“ seanso sulaukė pasiūlymo pasirašyti platinimo sutartį. „Tai buvo mūsų svajonė -  leisti patirti Lietuvišką sengirę kuo daugiau žmonių, todėl ilgai nesvarstėme ir sukirtome rankomis,” - pasakoja režisierius.

Filmą Olandijos distributoriai “Mokum Filmdistributie” pasirinko dėl unikalaus pasakojimo stiliaus. „Tai pirmas toks filmas apie gamtą, kurį mačiau. Įprastuose filmuose istoriją pasakoja užkadrinis balsas ir kadrai keičiasi kas 6 sekundes. O „Sengirėje“ leidžiama įsiklausyti, įsižiūrėti, pats miškas „pasakoja“. Tai yra geriausias filmas gamtos tematika, kurį žiūrėdamas pajauti didžiulį malonumą. Man labai patinka tokie filmai,“ - pasakojo “Mokum Filmdistributie” vadovas Rieks Hadders.

Prieš filmo platinimo pradžią ši naujiena džiugiai sutikta ir Olandijos nacionalinėje žiniasklaidoje. „Sengirės“ kūrybinė komanda tikisi, kad šio filmo dėka daug olandų “patirs” ir įsimylės Lietuvos sengires, ir net pradės jomis labiau domėtis.

Geros naujienos laukia ir Lietuvos gyventojų dar nemačiusių šio filmo didžiuosiuose ekranuose. Filmas į Lietuvos kino teatrus sugrįš lapkričio mėnesį. Kūrėjai žada ir specialiai šeimoms pritaikytus seansus. Jų metu režisierius rengs specialius „Sengirės” kūrimo užkulisių pasakojimus.

 

Nuotraukoje - Mindaugas Survila ir Rieks Hadders.  

Komentarai