Trys kino kūrėjų kartos rekordiškai didele programa atstovauja Lietuvai Jihlavos kino festivalyje

LKC inf.
2018 spalio 28 d.

Lietuvių kūrėjų dokumentiniai filmai ir toliau garsiai neša šimtmečio žinią pasauliui. Čekijoje vykstančiame tarptautiniame Jihlavos dokumentinio kino festivalyje susitinka trijų kartų kūrėjų – dokumentinio kino klasikų, pripažintos šių laikų menininkės ir savo kūrybinį kelią tik pradedančiųjų – darbai. Iš viso programoje bus parodyti net 8 filmai, tai – didžiausias Lietuvos prisistatymas šiame renginyje. Be nacionalinio kino pristatymo festivalyje į Europos dokumentinio kino prodiuseriams skirtą programą „Emerging Producers“ pakviesta dalyvauti ir Lietuvos atstovė, režisierė ir prodiuserė Giedrė Žickytė.

Jihlavoje vykstantis festivalis, didžiausias ir ryškiausias kūrybinės dokumentikos įvykis Vidurio ir Rytų Europoje, išsiskiriantis savo netradicine ir drąsia programa, specialiai paminės Baltijos šalių šimtmečius eksperimentinei kūrybai iš tuo metu ką tik nepriklausomybę atgavusių Baltijos šalių skirta programa. Joje bus parodyti ankstyvieji Artūro Jevdokimovo, Arūno Matelio ir Audriaus Stonio filmai. Toks dėmesys Lietuvos klasikams renginyje rodomas pirmą kartą.

Lietuvių darbai rungiasi ir premjerinius rodymus švęs net trijose konkursinėse programose. Gamtosaugai ir destrukcijai skirtoje sekcijoje „A Testimony on Nature“ bus rodomas tarptautinę sėkmę pelnęs Rugilės Barzdžiukaitės „Rūgštus miškas“, pasaulinę premjerą konkurse „Between the Seas“ surengs bendras Agnės Dovydaitytės ir Aleksandro Belinskio filmas „Saulė leidžiasi rytuose“, studentų darbų konkurse pirmą kartą žiūrovams prisistatys dar niekur nerodyti jaunųjų kūrėjų trumpametražiai: Neringos Starkevičiūtės „Pavasarių dar bus“ ir Akvilės Žilionytės „Langai“.

Eksperimentinė 90-ųjų programa parengta bendradarbiaujant su Lietuvos kino centro ekspertais, centras remia ir kūrėjų prisistatymą renginyje.

 

Nuotraukoje - Audriaus Stonio ir Arūno Matelio filmo "Baltijos kelias" kadras. 

 

Komentarai