Leipcigo festivalyje įvyko filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ pasaulinė premjera

Rengėjų inf.
2018 lapkričio 6 d.

Spalio 29–lapkričio 4 dienomis 61-ajame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalio konkursinėje programoje „Next Masters“ (liet. „Būsimi meistrai“) įvyko ir lietuvės režisierės Aistės Žegulytės ilgametražio dokumentinio filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ premjera. Šiame Vokietijoje vykusiame konkurse dalyvavo 12 debiutinių filmų iš viso pasaulio. Kasmet festivalyje apsilanko daugiau nei 50 tūkst. žiūrovų ir kino industrijos atstovų bei pristatomi virš 300 filmų iš viso pasaulio.

„Impulsas kurti filmą kilo prieš šešerius metus užklydus į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus iškamšų dirbtuves.  Ten išgirdau, jog meistrams tenka gaminti ne vien laukinių gyvūnų iškamšas. Pasirodo, žmonės atneša ir savo augintinių palaikus. Tuomet supratau, jog ši makabriška meno rūšis gali atskleisti visą žmogaus kūrybos paradoksą – sunaikinti tam, kad sukurtum iš naujo, – pasakojo A. Žegulytė.

Dokumentiniame filme riba tarp tikrovės ir dirbtinumo beveik nepastebima. Miške medžiojami net tik elniai, šernai, bet ir plastikiniai aligatorių manekenai, o pagamintos žvėrių iškamšos rungiasi dėl gyviausios pozos bei tikriausio žvilgsnio. Režisierę domina bandymas sustabdyti laiką ir sugrąžinti žvėries gyvybę, atsiremiantis į šiuolaikinį žmogaus bei gamtos santykį. Paraleliai apmąstoma gyvybės imitacija, jos sudaiktinimas, suvokimas ir interpretacijos.

„Taksidermija tampa mūsų žvilgsnio į žvėrį metafora. Kiek mes pažįstame žvėris, ar sugebame perskaityti jų paliekamus ženklus, pėdsakus. Norėčiau, kad filme pajustume tarsi savo paties žvilgsnį ir pamėgintume sau atsakyti, kaip žmogus žiūri į žvėrį, daiktą ar šalia esantį žmogų,“ – sakė režisierė.

Filmą kartu kūrė jaunosios kartos operatorius Vytautas Katkus, dvejus metus iš eilės laimėjęs Lietuvos operatorių asociacijos įsteigtą „Gilės“ apdovanojimą už geriausią jaunojo operatoriaus darbą lietuvių kine, montažo režisierius Mikas Žukauskas, kompozitoriai Gediminas Jakubka, Mindaugas Urbaitis, koloristas Justinas Vencius, prodiuserė Giedrė Burokaitė ir kiti.

„Po premjeros, sulaukėme daug gerų atsiliepimų: filmo kūrėjai buvo giriami dėl sugebėjimo sukurti siurrealistinę atmosferą, atskleisti keisto amato užkulisius. Labai smagu, kad pasaulinėje premjeroje Vokietijoje galėjo sudalyvauti ir dalis kūrybinės komandos. Manau, startas tokio lygio dokumentinio kino festivalyje yra didelė paskata kūrėjams. Juolab, kad festivalio rengėjai nuolat akcentuoja ieškantys naujų požiūrių, perspektyvų, taip keldami ir filmų atrankos į festivalį kartelę. Sėkmingas debiutas Leipcige turėtų atverti duris ir į kitus pasaulinius kino festivalius. Visgi labiausiai laukiame premjeros Lietuvoje, numatomos kitąmet,“ – įspūdžiais dalijosi filmo prodiuserė G. Burokaitė.

Filmo gamybos kompanija – VšĮ „Meno avilys“. Filmo gamybą ir pristatymą Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje dalinai finansavo Lietuvos kino centras. 

Komentarai