Arūno Matelio filmas “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” pristatytas JAV Kino meno ir mokslo akademijos nariams

"Nominum" inf.
2018 lapkričio 15 d.

Praeitą savaitę Arūno Matelio filmas “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” buvo sėkmingai pristatytas “American Film Market” Los Andžele. Savaitgalį surengtas specialus filmo seansas JAV Kino meno ir mokslo akademijos nariams. Šie nariai balsuos už filmus užsienio kalbos kategorijoje, kurie pateks į “Oskarų” “shortlist”. 

Konkurencija siekiant “Oskaro” – itin didelė. Vien užsienio kalbos kategorijoje dalyvauja 87 filmai, dokumentinių kategorijoje – 166 filmai, tarp kurių itin svarbu išsiskirti. JAV žiniasklaida išskiria Arūno Matelio filmą kaip ypatingą reiškinį – daugiau nei po 12 metų, JAV režisierių gildijos laureatas į Ameriką grįžta su nauju filmu. Internete dalinamasi video įrašu iš 2006 metų režisierių gildijos apdovanojimų ceremonijos, kuriame aktorius Aaronas Eckhartas įteikia apdovanojimą Arūnui Mateliui.  

“Oskarų” kampanijoje dalyvaujančių filmų kūrėjų bendravimas su akademijos nariais yra griežtai apribotas. “Oskarų” taisyklėse nurodyta, kad vienam nariui negalima siųsti daugiau kaip vieno laiško per savaitę. Laiškuose negali būti jokio asmeninio parašo ar linkėjimų, jokių citatų, nuotraukų iš filmo, prizų ar pasiekimų. Taip pat, ant filmo plakatų  negali būti jokių apdovanojimų laurų, jokių logotipų.

“Aš tai suprantu ir gerbiu. Dovydas nepergyvena, jei Galijotas negali įtakoti”, - akademijos taisykles trumpai pakomentavo režisierius Arūnas Matelis.

Tuo tarpu vienas svarbiausių pramoginių JAV žurnalų – “Variety” – atkreipė dėmesį į gausią dokumentinių filmų grupę šių metų užsienio kalbos filmų kategorijoje: "Net jei šiais metais joks dokumentinis filmas nepateks į užsienio kalbos "shortlist" etapą, vis dažnesnis šio mediumo buvimas kategorijoje yra pastebimas. Geriausio filmo kategorijoje, joks dokumentinis niekada nebuvo nominuotas, net jei kategorija tariamai buvo praplėsta įvairesniems pasirinkimams. Tačiau užsienio kalbos filmai įrodo, jog yra atviresnė, į ateitį žvelgianti kategorija, palaipsniui priimanti dokumentinį ir vaidybinį kiną lygiomis sąlygomis."

„Variety” taip pat trumpai aprašo filmą “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” bei pamini Amerikos režisierių gildijos apdovanojimą.

Filmo laukia dar specialiai du “Oskarams” skirti seansai – Lapkričio 17 dieną Santa Monikoje, Laemmle centre, bei Gruodžio 3 dieną Beverli Hilse. “Oskarų” kategorijų “shortlist” bus skelbiami Gruodžio 17 dieną. Į kiekvienos kategorijos sąrašą pateks tik 15 filmų.

“Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” pristatymą Los Andžele remia “European Film Promotion”. Visą filmo “Oskarų” kampanija remia Lietuvos Kino Centras.

 

 

Komentarai