Talino kino festivalyje debiutavo lietuviškas filmas apie įvaikinimą „Čia buvo Saša“

Rengėjų inf.
2018 lapkričio 27 d.

Taline vykstančio kino festivalio „Black Nights“ konkursinėje programoje debiutavo lietuviškas Ernesto Jankausko filmas „Čia buvo Saša“. Jautrią, tačiau komiškais elementais praskaidrintą dramą apie įvaikinimą pristatė festivalio programos sudarytojas Edvinas Pukšta. Estijos žiūrovai filmą priėmė itin šiltai. Ypač daug dėmesio susilaukė dvylikametis aktorius Markas Eimontas. Filmas Lietuvoje pasirodys kitais metais.

„Tai už širdies griebianti drama apie jautrų, tėvų atsisakytą vaiką, kuris jaučiasi įkalintas vaikų namuose. dvylikametis Saša mėgsta dainuoti, skaityti, valgyti, žvejoti, žaisti futbolą ir imituoti kitų žmonių balsus. Saša 2 savaites laukia, kada galės susitikti su įtėviais. O tada atvyksta laimingai susituokę Jurga ir Tomas, kurie tikisi namo parsivežti... mergaitę“, – pasakojo kino apžvalgininkas E. Pukšta.

„Black Nights“ – vienas iš keturiolikos A klasei priskiriamų kino festivalių visame pasaulyje, organizuojamas nuo 1997 metų. Tai vienas didžiausių kino festivalių Šiaurės Europoje, sulaukiantis apie 80 000 žiūrovų. Šis filmas – pirmas Lietuviškas filmas konkursinėje debiutų programoje Taline. Premjeroje dalyvavo pagrindiniai aktoriai Valentin Novopolskij, Markas Eimontas ir Gabija Siurbytė.

Paklausta apie savo kurtą įmotės personažą filme aktorė Gabija Siurbytė pripažino, kad tai buvo sudėtingas vaidmuo. „Tai filmas, kurio ėmiausi būtent dėl jo temos – biologinių tėvų paliktų vaikučių. Tai jautri tema, jautri istorija, todėl ruošiantis šiam sudėtingam vaidmeniui susitikau su daugybe įvaikinimo proceso dalyvių. Tai padėjo pajusti laukimą, pasiruošimą, nerimą, skausmą, viltį ir džiaugsmą. Tikiuosi, kad žiūrovai irgi pajus šias stiprias emocijas“, – sakė G. Siurbytė.

Po filmo premjeros žiūrovai iš kino teatro nesiskirstė ir liko diskutuoti apie filme gvildenamą įvaikinimo temą. Diskusiją vedė Estijos režisierė Kadri Kousaar. Buvo kalbama, kad tiek Lietuvoje, tiek Estijoje įvaikinimo tema garsiai aptarinėta pradėti tik neseniai, o problemos atskleidimas meninėmis priemonėmis skatina diskusiją ir griauna mitus apie įvaikinimą.

Tačiau režisierius Ernestas Jankauskas sako, kad socialinė linija nėra svarbiausias filmo aspektas. „Įvaikinimas, palikti vaikai yra labai svarbūs klausimai, apie kuriuos jau seniai reikėjo kalbėti garsiai. Vaikų interesai turi būti aukščiau mūsų, suaugusiųjų. Tik taip tapsime brandžia visuomene. Tačiau tikslas ir noras kurti tokį filmą nebuvo vien socialinė misija. Man labai patiko Auksinio scenos kryžiaus laureatės Birutės Kapustinskaitės sukurta istorija, kuriai norėjau suteikti naujų spalvų, žaisdamas su pasakojimo laiko linija“, – teigė režisierius.

 

 Apie filmą „Čia buvo Saša“:

Jurga ir Tomas važiuoja susipažinti su 6 metų mergaite, kurią jie planuoja priimti į savo šeimą – įsivaikinti. Kai atvyksta į vaikų globos namus, jie sužino, kad įvyko klaida. Vietoje mergaitės, juos pasitinka dvylikos metu Saša. Direktorius pasiūlo jiems dvi išeitis – arba jie praleidžia vieną dieną su berniuku, kol klaida bus išspręsta, arba jie atsisako, tačiau tada nebegauna ir mergaitės. Jurga priima pasiūlymą nepasitarusi su Tomu. Taip prasideda diena, pakeisianti visų trijų gyvenimus visam laikui.

Filmo režisierius – Ernestas Jankauskas. Filme vaidina Auksinio scenos kryžiaus laureatas ir „Kino pavasario“ metų aktorius Valentin Novopolskij, Markas Eimontas ir Gabija Siurbytė. Lietuvoje filmas pasirodys 2019 metais. Filmo gamybą parėmė Lietuvos kino centras. 

Komentarai