Režisierius Algirdas Tarvydas: „Europos parko kūrimo ir šalies istoriją turėjau užfiksuoti“

Kinematografininkų sąjungos inf.
2019 sausio 7 d.

Visiems vilniečiams ir miesto svečiams atviras Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klubas 2019-uosius pradeda kviesdamas prisiminti Europos parko įkūrimą ir pirmuosius atkurtosios Nepriklausomybės žingsnius. Savo naujausią filmą „Europos parkas. Pradžia“, kuriame persipina šalies kultūros ir politinis gyvenimas, kino klubo žiūrovams šį ketvirtadienį, sausio 10 d. pristatys garsus dokumentininkas, režisierius ir operatorius Algirdas Tarvydas.

A.Tarvydo filme „Europos parkas. Pradžia“ galime pamatyti unikalius kadrus, nufilmuotus 35 mm juostoje. Joje užfiksuota Europos parko kūrimo pradžia, pasaulinio garso šiuolaikinių menininkų viešnagės Lietuvoje. Paraleliai filme matome atgimstančios Lietuvos įvykius: Nepriklausomybės skelbimo, televizijos bokšto ir Spaudos rūmų šturmo, Sausio 13-osios aukų laidotuves ir kitas tautos apsisprendimo akimirkas. „Europos parkas. Pradžia“ apima daugiau kaip ketvirčio amžiaus istorijos tarpsnį. Pasak režisieriaus, „šis filmas, kuriame rodomos jauno menininko Gintaro Karoso pastangos iš apleisto miško sukurti Europos parką, yra užfiksuotas Lietuvos kūrimo epas. Esu dokumentininkas ir istoriją turėjau įamžinti“.

Europos parko įkūrėjas Gintaras Karosas filmą vadina savotišku atsiskaitymu visuomenei. „Esu dėkingas Algirdui Tarvydui už kantrybę ir pasiryžimą fiksuoti Europos parko gimimą iš apleisto miško ir pelkės,“ - sako G. Karosas. 

Tarptautinė filmo premjera įvyko oficialioje festivalio „Aesthetica“ programoje. Tai vienas kvalifikacinių festivalių, kuriuo remiamasi atrenkant filmus Britų akademijos kino apdovanojimams (BAFTA). 

Legendinio Lietuvos dokumentininko Roberto Verbos bendražygis Algirdas Tarvydas yra ištikimas šalies dokumentinio kino tradicijai ir nemažą dalį savo kūrybos skyrė garsių kultūros žmonių įamžinimui. A. Tarvydas sukūrė per dvidešimt autorinių dokumentinių filmų apie Lietuvos kultūrai svarbius žmones – Mariją Gimbutienę, Marcelijų Martinaitį, Skirmantą Valiulį, Laimoną Noreiką, Zigmą Zinkevičių, Norbertą Vėlių ir daugelį kitų.

Kino klubo vakaras su Algirdu Tarvydu ir dokumentinio filmo “Europos parkas. Pradžia” peržiūra -  šį ketvirtadienį, sausio 10 d. 18 val.

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami visiems vilniečiams ir miesto svečiams, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresas - Vasario 16-osios g. 8, durų kodas 25.

Komentarai