Kino edukacijoje populiarėja lietuvių kino klasikos filmai

LKC inf.
2019 kovo 12 d.

Lietuvos kino centras džiaugiasi, kad lietuvių kino klasika vis aktyviau naudojama ir edukacijoje. Tai, kad mokiniai noriai žiūri šiuolaikiniams ekranams pritaikytą ir restauruotą kino klasiką byloja išaugę mokytojų bei edukacijos profesionalų pageidavimai įtraukti restauruotus kino filmus į projektų katalogus. Legendiniai kūriniai prieinami ne tik Lietuvos kino centro vykdomų projektų – kino edukacijos ugdymo bazės, Lietuvos mokyklose veikiančių „Kino klubų“ – filmų kataloguose, bet papildė ir devyniuose šalies kino teatruose veikiančio projekto „Mokausi iš kino“ bei „Kultūros paso“ programas.

Projektų kataloguose mokytojams ir moksleiviams prieinami aukščiausios kokybės filmai: „Velnio nuotaka“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1974), „Maža išpažintis“ (rež. Algirdas Araminas, 1971), „Gražuolė“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1969), „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. Raimundas Banionis, 1990), „Skrydis per Atlantą“ (rež. Raimondas Vabalas, 1983), „Herkus Mantas“ (rež. Marijonas Giedrys, 1972) ir „Riešutų duona“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1978).

Klasikos filmai įkūnija mokytojams skirtos Lietuvos kino centro įgyvendinamos kino edukacijos bazės ugdymo sumanymą – naudoti kūrinius kaip informacijos bei idėjų šaltinį, padedantį atskleisti, interpretuoti ir aiškinti įvairių disciplinų temas. „Šie filmai nėra tik iliustracija. Juos žiūrėdami ir analizuodami, moksleiviai gali nagrinėti ir aptarti dalykus, kurių mokosi. Audiovizualinė filmų pusė gali suteikti kitokios įvairesnės informacijos, kurios moksleiviai neras vadovėliuose. Kartu ugdomos jų bendrosios kompetencijos – emocinis intelektas bei kritinis mąstymas“, – pasakoja Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus specialistė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė. Kino edukacijos bazė yra patalpinta Lietuvos kino centro interneto svetainėje. Joje užsiregistravę ir prisijungę mokytojai gali kartu su mokiniais tiesiogiai internetu žiūrėti joje esančius filmus ir naudotis metodinėmis medžiagomis.

Šiemet kino klasikos filmai „Vaikai iš Amerikos viešbučio“, „Riešutų duona“ ir „Gražuolė“ buvo įtraukti ir į „Mokausi iš kino“ programą, o Arūno Žebriūno drama buvo įtraukta į Kultūros ministerijos organizuojamą programą „Kultūros pasas“. „Norime, kad kuo daugiau moksleivių išvystų šiuos filmus. Šiuo metu daugiausiai užklausų gauname dėl filmų „Gražuolė ir „Vaikai iš Amerikos viešbučio“. Nespalvotas kinas vaikams palieka įspūdį. Kartais jiems šiek tiek sudėtinga suprasti mintį ar sekti siužetą, tačiau pristačius filmą prieš seansą, papasakojus kontekstą, jie sugeba labiau įsigilinti į istoriją. „Skalvijos“ kino centrui labai svarbu turėti šiuos filmus „Mokausi iš kino“ programoje, nes mūsų siekis – šviesti ir edukuoti. Kino klasikos filmai – puiki priemonė pasakoti apie Lietuvos bei kino istoriją, o moksleiviams tai puiki proga šiuos filmus pamatyti kino ekrane“, – teigia kino centro „Skalvija“ edukacinių programų koordinatorė Viktorija Kontrimaitė.

Legendinės istorijos papildė ne tik į kino edukacijos ugdymo bazę, bet ir dar vieną Lietuvos kino centro įgyvendinamą ir daugiau nei 150 mokyklų Lietuvoje sujungusį projektą „Kino klubai“. Kiekvienoje šiame projekte dalyvaujančioje mokykloje kas savaitę rodomi filmai iš specialiai sudaryto katalogo, o po peržiūrų rengiami aptarimai. Šio projektų filmų kataloge – trečdalis lietuviškų kūrinių, tarp kurių ir kino klasika: „Gražuolė“, „Herkus Mantas“, „Maža išpažintis“, „Skrydis per Atlantą“, „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, „Velnio nuotaka“. Mokykla, prisijungusi prie projekto interneto svetainės, gali pasirinkti jai įdomius filmus ir nemokamai bei legaliai rodyti juos mokiniams.

Lietuvos kino centro užsakymu iš viso jau suskaitmeninta ir restauruota 13 Lietuvos kino klasikos filmų, iš jų 7 aktyviai pritaikomi ir kino edukacijoje. Šiemet planuojama restauruoti ir visuomenei pristatyti dar keletą legendinių kūrinių.

 

Nuotraukoje - Inga Mickytė režisieriaus Arūno Žebriūno filme "Gražuolė".

 

 

Komentarai