Kino klube netelpa lietuviškų filmų gerbėjai – skelbiami filmų kartojimai

Kinematografininkų sąjungos inf.
2019 balandžio 3 d.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klubui pirmieji šių metų mėnesiai buvo ypač sėkmingi  - pilnos žiūrovų salės naujuose lietuviškuose filmuose, operatoriaus Audriaus Kemežio atminimui surengtoje retrospektyvoje, programos „Portugalijos mįslė” vakaruose liudija, kad nuolatiniai nemokami kokybiško kino seansai miesto bendruomenei  tapo paklausia turiningo laisvalaikio forma.

„Nedidelėje salėje vos sutalpiname visus, norinčius pažiūrėti geriausius pastarojo meto filmus, ypač tuos, kurie kino teatruose nerodyti arba rodyti neilgą laiką. O du filmai sulaukė tiek žiūrovų, kad net nebetilpo visi norintys. Esame dėkingi už tokį dėmesį ir nusprendėme pakartoti Audriaus Stonio filmo „Moteris ir ledynas” ir Giedrės Žickytės filmo „Meistras ir Tatjana” seansus. Balandžio mėnesį dar įvyks pora naujų filmų peržiūrų, o gegužės pradžioje pradėsime tęstinį ciklą „Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės”. Jame pristatysime įvairių kino profesijų moterų darbus, rengsime susitikimus su kūrėjomis, atsigręšime į istoriją”, - pasakoja Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorė Ieva Norvilienė.

Šį ketvirtadienį, balandžio 4 d. 18 val. Kino klube – A. Stonio režisuotas, A. Kemežio nufilmuotas dokumentinis pasakojimas apie laikiną, trapią Moterį ir amžiną, nesikeičiantį Ledyną.

Kazachstane, Tian Šanio kalnuose, 3500 metrų aukštyje virš jūros lygio esančioje glaciologijos stotyje Aušra Revutaitė jau trisdešimt metų gyvena ir tyrinėja Tuiksiu ledyną. Ji visiškai viena, o jos ryšys su civilizacija fragmentiškas. Atidavusi visą savo gyvenimą mokslui, ji laiko ranką ant planetos pulso. 

Fimas pelnė du nacionalinius kino apdovanojimus „Sidabrines gerves” – už geriausią metų dokumentinį filmą ir geriausią operatoriaus darbą. Pasaulinė filmo premjera įvyko Tarptautiniame Amsterdamo kino festivalyje (IDFA). Tarptautinime festivalyje „DocsBarcelona” „Moteris ir ledynas” pelnė apdovanojimą konkursinėje programoje „What the Doc”, kuri skirta radikaliausiems ir inovatyviausiems šiuolaikiniams dokumentiniams filmams. Filmas apdovanotas prizais Vilniaus festivalyje „Kino pavasaris”, tarptautiniuose Lagovo, Rygos, Krokuvos kino festivaliuose.

Balandžio 11 d. žiūrovai turės galimybę pamatyti režisierės G. Žickytės pasakojimą apie maištingo kūrėjo fotografo Vito Luckaus aistringos meilės istoriją ir makabriška tragedija pasibaigusį gyvenimą.

Tbilisio milicija jį girdė vynu, Odesos vagys važiuodavo jo aplankyti tiesiog šiaip sau. Iš Baškirijos gilumos jam siuntė medaus, armėnų katalikas vaišino pietumis. Namuose jis laikė gyvą liūtą. Vieni jį laikė bepročiu, kiti – genijumi. Jis pirmasis pralaužė uždarą romantinę lietuviškos fotografijos tradiciją ir su fotoaparatu išmaišė visą Sovietų Sąjungą. Daug dirbo ir daug gėrė. Vilniuje gyveno su gražuole žmona Tatjana ir jie tapo viena ryškiausių 7-ojo dešimtmečio porų. Ne mažiau ryškūs buvo ir jų namai – visada pilni vyno, pokalbių iki aušros, svečių iš tolimiausių Sovietų Sąjungos kampelių. „Vitą Luckų pasiglemžė aistra tiesai ir fotografijai”, - sako filmo autoriai. 

Filme dalyvauja Tatjana Luckienė - Aldag, Valerijus Arutiunovas, Svetlana Arutiunov, Antanas Sutkus, Borisas Michailovas, Modris Tenisonas, Ričardas Niuniava, Semionas Finkelšteinas, Viktoras Maruščenko. 

„Sidabrinės gervės” apdovanojimuose G. Žickytė už šį filmą pripažinta metų geriausia režisiere, o filmas - metų geriausiu ilgametražiu dokumentiniu filmu. Operatorius A. Kemežys už „Meistrą ir Tatjaną” buvo įvertintas Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizu ir „Sidabrine gerve“ geriausiam operatoriui. „Sidabrinę gervę” už metų geriausią montažą pelnė Danielius Kokanauskis, Dominykas Kilčiauskas ir Giedrė Žickytė.

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresu: Vasario 16-osios g. 8; durų kodas: 25.  

Komentarai