„Išgyventi vasarą“ pripažintas žiūroviškiausiu „Kino pavasario“ lietuvišku filmu, P. Markevičius–geriausiu aktoriumi

Rengėjų inf.
2019 balandžio 8 d.

Užsienio tarptautiniuose festivaliuose įvertintas Marijos Kavtaradzės filmas „Išgyventi vasarą“ apdovanotas ir Lietuvoje. Visus bilietus į seansus išpirkę „Kino pavasario“ žiūrovai išrinko „Išgyventi vasarą“ geriausiu festivalio lietuvišku filmu, o tarptautinė žiuri vieną pagrindinių vaidmenų sukūrusį Paulių Markevičių pripažino geriausiu aktoriumi. Nespėjusieji pamatyti itin sėkmingo M. Kavtaradzės debiuto kviečiami į Lietuvos kino teatrus nuo balandžio 19 d.

Geriausiu Baltijos šalių filmu Talino kino festivalyje pripažinta kelio drama „Išgyventi vasarą“ festivalyje „Kino pavasaris“ dalyvavo pagrindinėje konkursinėje programoje Europos debiutų konkursas. Filmus vertino tarptautinė žiuri: įtakingi pasaulio kino industrijos atstovai, tarp kurių – ir keturias „Sidabrines gerves“ pelniusio filmo „Stebuklas“ režisierė Eglė Vertelytė.

„Už drąsiai, charizmatiškai ir empatiškai suvaidintą sudėtingą veikėją“,   įteikdamas prizą sakė vienas iš žiuri narių, Lenkijos kino festivalio „New Horizons“ meno vadovas Marcinas Pieńkowskis.

„Ačiū festivaliui, ačiū visai „Išgyventi vasarą“ komandai, kad visa tai galėjo įvykti. O savo plojimais galime palinkėti sėkmės visiems tiems, kurie šiuo metu eina per savo tamsiausią naktį ir visiems tiems, kurie yra šalia jų“, - atsiimdamas apdovanojimą ragino britų, prancūzų, slovėnų bei kitų šalių aktorius nugalėjęs P. Markevičius.

Europos debiutų konkurse kartu su „Išgyventi vasarą“ varžėsi stiprūs pradedantieji režisieriai bei aktoriai. Pavyzdžiui, garsaus fotomenininko Richardo Billinghamo filme „Rėjus ir Liza“ pagrindinius vaidmenis kūrė Jungtinėje Karalystėje pripažinti ir didelę patirtį kine sukaupę aktoriai Justinas Salingeris ar Patrickas Romeris.

Praėjusiais metais P. Markevičiui Lietuvos Kultūros ministerija įteikė Metų jaunojo kūrėjo premiją.

Tai buvo ne vienintelis „Kino pavasario“ apdovanojimų ceremonijoje M. Kavtaradzės debiutui skirtas prizas. Šiemet „Kino pavasaryje“ buvo parodytas rekordiškas skaičius lietuvių režisuotų ar kooprodiusuotų filmų – arti 20-ies. Tačiau, kaip ir kasmet, galimybę išreikšti nuomonę turėję žiūrovai savo simpatijas skyrė „Išgyventi vasarą“. Tai puikus startas nacionalinei premjerai besiruošiančiam filmui.

„Aš labai džiaugiuosi šiuo prizu ir esu be galo dėkinga žiūrovams, kurie ėjo, žiūrėjo, komentavo ir po filmo dalinosi savo mintimis bei išgyvenimais. Kadangi jaučiu, kad išleidus filmą jis tampa mūsų visų, tai manau, kad šį prizą mes dalinamės su žiūrovais ir tai yra mūsų bendras laimėjimas“, - apdovanojimo reikšmę komentavo režisierė.

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=pgMJRHqolTU

Daugelį jau spėjęs pavergti M. Kavtaradzės filmas į Lietuvos ekranus atkeliaus balandžio 19 d. Kupiną šviesos, netikėtumų ir vilties, kad viskas yra įmanoma, istoriją prodiusavo Marija Razgutė („M-Films"), koprodiusavo  Klementina Remeikaitė („Afterschool“). Filme humoro pagalba per tris įsimenančius personažus atsigręžiama į visuomenės psichinę sveikatą.

Komentarai