Kinematografininkų sąjungoje – susitikimas su kino kostiumų dailininke Daiva Petrulyte

Kinematografininkų sąjungos inf.
2019 gegužės 6 d.

Ketvirtadienį, gegužės 9 d., Kino klubo publika turės progą pamatyti reto Lietuvos kine žanro filmą „Aurora” (2012, rež. Kristina Buožytė, Lietuva, Prancūzja, Belgija). „Aurora“ - psichologinis trileris su mokslinės fantastikos elementais.

Filmą Kino klube pristatys garsi kino kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė. Dailininkė kine dirba jau tris dešimtmečius, jos kūrybinėje biografijoje – patirtys keliose dešimtyse įvairių žanrų užsienio ir lietuvių režisierių filmų. Tarp D. Petrulytės sukurtų darbų - kostiumai garsiausiems lietuviškiems filmams „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. R. Banionis), „Trys dienos“ (rež. Š. Bartas), „Žemės keleiviai“ (rež. G. Lukšas), „Tadas Blinda. Pradžia“ (rež. D. Ulvydas), „Ekskursantė“ (rež. A. Juzėnas) ir daugybei kitų. Nuo 1993 m. D. Petrulytė dirba ir bendruose su užsienio šalimis kino ir televizijos projektuose. 2004 m. dailininkė buvo nominuota Lenkijos kino apdovanojimui „Zloty orly“ už geriausius ksotiumus W. Grodeckio filme „Nepasotinamumas“. 2015 m. ji buvo nominuota Didžiosios Britanijos televizijos apdovanojimui „Royal Television Society Craft and Desing Awards” už kostiumus filme „Eichmano teismo procesas” („The Eichmann Show”, rež. P. A. Williams).

Peržiūroje dalyvaus ir filmo „Aurora“ prodiuserė, Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorė Ieva Norvilienė.

„Aurora” pasakoja neįprastą meilės istoriją tarp jauno neuronų informatiko Luko, pakviesto dalyvauti moksliniuose bandymuose,  ir Auroros – po automobilio avarijos komos būsenos ištiktos moters, taip pat įtrauktos į bandymus. Mokslinio eksperimento tikslas – neuronais perteikti informaciją iš komos būsenoje atsidūrusios moters smegenų į šiam eksperimentui pasiryžusio Luko smegenis ir stebėti, kaip ši informacija priimama bei kaip ji funkcionuoja ir veikia žmogaus potyrius. Prasidėjus eksperimentui, Lukas pakliūva į viliojantį Auroros pasaulį, kuriame ši patraukli, aistringa moteris net nežino, kad yra ištikta komos. Tarp Luko ir Auroros užsimezga ypatingas ryšys. Vis dėlto jų jausmus ima griauti per automobilio avariją žuvęs Auroros vyras Stalkeris. Anot filmo kūrėjų, filmas kelia klausimą, kas yra žmogus - instinktai ir vidiniai troškimai, ar atsakomybės jausmas ir kontrolė? 

Filme pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai Jurga Jutaitė ir Marius Jampolskis.

Filmas buvo rodytas keliasdešimtyje festivalių, pelnė per dvidešimt prizų tarptautiniuose festivaliuose, tarp jų - specialųjį žiuri prizą Tarptautiniame Karlovy Vary (Čekija) festivalyje, programoje „East Go West“, specialųjį Neutchatel (Šveicarija) kino festivalio prizą, specialųjį Palic (Serbija) kino festivalio kino kritikų prizą, Emeric Pressburger prizą tarptautiniame Miscolci (Vengrija) jaunųjų kino kūrėjų festivalyje, Europos Fantastinių Filmų Festivalių Asociacijos (EFFA) „Méliès d’Argent” prizą 18-ame fantastinių filmų festivalyje Lunde (Švedija). Festivalyje „Fantastic Fest“ (JAV) fantastinių filmų kategorijoje „Aurora“ pelnė geriausio filmo, geriausios režisierės (Kristina Buožytė), geriausio scenarijaus (Kristina Buožytė ir Bruno Samper) ir geriausios aktorės  (Jurga Jutaitė) apdovanojimus.

Filmo „Aurora” peržiūra ir susitikimas su kino kūrėjomis Daiva Petrulyte ir Ieva Norviliene yra Kino klubo rengiamo ciklo „Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės” dalis. Šio ciklo kino vakarai skirti įvairių kartų ir profesijų moterų kūrybai lietuviškame kine apžvelgti, akcentuoti daugiakryptį, svarbų jų indėlį į šalies kino raidą jau tris atkurtos Nepriklausomybės  dešimtmečius.

Gegužės mėnesį Kino klubo cikle „Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės” dar įvyks filmų „Venecijaus gyvenimas ir Cezario mirtis“ (rež. Janina Lapinskaitė, 2002), „Išgyventi vasarą“ (rež. Marija Kavtaradzė, 2018) peržiūros ir susitikimai su skirtingų profesijų kino kūrėjomis.

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresu: Vasario 16-osios g. 8; durų kodas 25.

Komentarai