Po pertraukos Lietuvos animacijos industrija ir vėl prisistato „Annecy“ festivalyje

LKC inf.
2019 birželio 11 d.

Šiandien Prancūzijoje prasideda savaitę truksiantis tarptautinis animacijos festivalis „Annecy“ ir jo metu vykstanti animacijos industrijos mugė „MIFA“, kurioje šiemet po poros metų pertraukos vėl veiks jungtinis Baltijos šalių animacijos stendas „Animated Baltics“. Birželio 10-15 d., Anesi mieste, vykstančioje animacijos šventėje šiais metais rekordiškai daug lietuvių: konkursinėse festivalio programose – net du šalį atstovausiantys animaciniai filmai, o į industrijos mugę išvyko iki šiol didžiausia verslo ryšius stiprinsianti lietuvių delegacija.

„Annecy“ yra seniausias ir vienas svarbiausių animacijos industrijos renginių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, tad patekti į šio festivalio filmų programas kūrėjams ne taip paprasta.  Šie metai lietuviams buvo sėkmingi – konkursinėje trumpametražių filmų programoje varžosi Skirmantos Jakaitės animacinis filmas „Žonglierius“, o programoje „Perspectives“ bus pristatytas bendros Estijos-Lietuvos-Meksikos gamybos filmas „Žiema atogrąžų miške“ (rež. Anu-Laura Tuttelberg). Abu filmai prodiusuoti lietuvių kompanijos „Art Shot“.

Festivalio metu vyksta vienintelė kontinente tik animacijos industrijai skirta mugė „MIFA“. Į ją kasmet atvyksta daugiau nei 11 tūkstančių profesionalų iš viso pasaulio. Jie dalyvauja susitikimuose, ieško potencialių partnerių naujiems ir jau vykdomiems projektams, aktyviai domisi valstybės finansinės paramos schemomis, mokestinėmis lengvatomis. Mugėje taip pat vyksta konferencijos industrijai aktualiais klausimais, sėkmingų projektų pristatymai, dalinamasi patirtimi.

Po dvejų metų pertraukos industrijos renginyje jungtiniame stende „Animated Baltics“ ir vėl prisistatys Lietuva. Šiemet Lietuvos kino centras, Vilniaus kino klasteris ir Lietuvos animacijos asociacija inicijavo verslo misiją į „MIFA“, kurią sudaro net 15 atstovų: Lietuvos asociacijos vadovė, prodiuserė Agnė Adomėnė, Vilniaus kino klasterio vadovas Romanas Matulis, filmo „Žonglierius“ režisierė Skirmanta Jakaitė, „Animatrix“ kompanijos direktorius Tomas Juchnevič ir vykdantysis prodiuseris Dovydas Vilkelis, kompanijos „Kinomind Films“ vadovė Inesa Ivanova. Mugėje taip pat dalyvaus kompanijos „OAK9 Entertainment“ atstovai Mindaugas Jokūbaitis ir Vytautas Naudžius, studijos „Meinart“ atstovai Meinardas Valkevičius ir Akvilė Bliujūtė-Janušė, kompanijos „Okta“ prodiuseris Vitalijus Žukas, režisierė Kristina Buožytė, animacijos ir video žaidimų festivalio „BLON” vadovė Laura Almantaitė, kino platinimo kompanijos „Kino pavasaris Distribution JSC Europos kinas“ atstovė Aistė Račaitytė ir Lietuvos kino centro atstovė Simona Gaidytė.

„MIFA“ mugėje, Baltijos šalių stende, visiems besidomintiems bus teikiama informacija apie Baltijos šalių animaciją – veikiančias gamybos įmones bei studijas, jų siūlomas paslaugas, animacijos kūrėjus bei jų darbus ir projektus, vyks susitikimai su kino profesionalais. Mugės metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių delegacijos kvies į „Baltic - Get Together“ tinklaveikos susitikimą-prisistatymą, įvyks specialus tarpindustrinis Lenkijos ir Baltijos šalių atstovų susitikimas, skirtas bendrai gamybai skatinti.  

Tarptautinė animacinių filmų mugė (MIFA) vyksta tarptautinio „Annecy“ animacinių filmų festivalio metu – birželio 11-14 d. Tai vienas didžiausių tokių renginių, šiemet rengiamas jau 34-ąjį kartą.

Komentarai