Meno kritikų pareiškimas

Rengėjų inf.
2019 rugsėjo 12 d.

Lietuvos Respublikos Prezidentūrai

LR Seimo Kultūros komitetui

LR kultūros ministerijai 

Lietuvos kultūros tarybai

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui

Lietuvos kino centrui

 

7 meno dienų redakcijai

Kultūros barų redakcijai

Naujojo židinio / Aidų redakcijai

Literatūros ir meno redakcijai

Šiaurės Atėnų redakcijai

Menų faktūros redakcijai

Krantų redakcijai

Kino žurnalo redakcijai

Muzikos barų redakcijai

Teatro žurnalo redakcijai

Verslo žinių redakcijai

Kauno dienos redakcijai

Klaipėdos redakcijai

Dance.lt redakcijai

15min.lt kultūros redakcijai

Lrt.lt redakcijai

Diena.lt redakcijai

Mic.ltredakcijai

Muzikosantena.lt redakcijai

lfc.lt redakcijai

Delfi.lt kultūros redakcijai

Meno kritikų pareiškimas

Scenos meno kritikų asociacija kartu su Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija, Lietuvos muzikų sąjunga ir Kinematografininkų sąjungos Kino kritikų gildija kreipiasi į kultūrinės žiniasklaidos redakcijas ir joms finansavimą skiriančias bei už jį atsakingas institucijas norėdamos atkreipti dėmesį į meno kritiko profesiją ir jos vertinimą. 

Profesionalūs meno vertintojai, nepriklausomi meno žinovai, sugebantys kompetentingai apibrėžti meninę kūrinio vertę, yra svarbi atsvara viešųjų ryšių informacijai. Informacinės visuomenės amžiuje, kai nuolat pabrėžiama kritinio mąstymo svarba, savo darbu profesionalus meno kritikas ne tik įvertina meninę kūrinio vertę ir lavina visuomenės skonį, bet ir suteikia vertinimo kriterijus kitiems meno lauko dalyviams: patiems menininkams, kultūros vadybininkams, humanitarinio sektoriaus akademikams, valstybės finansavimą skirstantiems ekspertams, taryboms ir kt. Be to, iš dabartinių kritikų tekstų ateityje bus suprantama ir vertinama šio laikotarpio menininko ir meno situacija. 

Tačiau šiuo metu kritiko darbas yra ženkliai nuvertinamas. Daugelį metų už kritinius, analitinius tekstus iš valstybės finansuojamų leidinių gaunantys vos 20-30 eurų kritikai yra priversti ieškotis kitų pragyvenimo šaltinių ir savo profesiją paversti hobiu. Situacija nesikeičia nei didėjant minimaliam darbo užmokesčiui, nei kylant pragyvenimo lygiui. Todėl kultūrinėje erdvėje vis labiau pastebimas kritinių straipsnių ir kritinės minties stygius. Esama situacija demotyvuoja ne tik šiame lauke jau dirbančius profesionalus, bet ir neįkvepia jaunosios kartos rinktis kultūros ir meno raidai svarbias menotyros specialybes. Todėl netikrų žinių sklaidos laikais suvokdami kritinio mąstymo svarbą ir mūsų profesijos indėlį į visuomenės švietimą, kultūros ir meno raidą bei siekdami išsaugoti meno kritikos profesionalumą ir profesiją apskritai, prašome atkreipti kultūros leidinių, kultūros redakcijų ir valstybės institucijų dėmesį į susidariusią situaciją, ir užtikrinti adekvatų ir orų finansavimą kritinėms refleksijoms.

Manome, kad siekiant kokybiškai parengti vertinamąjį tekstą, analizuojamam meno kūriniui reikia skirti pakankamai laiko ir dėmesio. Sunku užtikrinti kokybišką turinį, kai už šį darbą siūlomas atlygis mažesnis nei 150 eurų atskaičius mokesčius. Todėl kreipiamės į redakcijas, atsakingas už turinio kokybę, rengiančias paraiškas kitų metų projektų finansavimui gauti ir prašome sąmatose numatyti adekvačias sumas užmokesčiui už kritines refleksijas, o įgyvendinant finansuotus projektus, užtikrinti orų atlygį.

Tuo pačiu kreipiamės į kolegas, profesionalius meno vertintojus, ir kviečiame gerbti save, savo profesiją bei darbą ir atsakingai įvertinus savo indėlį bei kaštus, nuo 2020 metų pradžios nebesutikti rengti recenzijų ir straipsnių už jūsų nuomone neadekvatų atlygį. 

Scenos meno kritikų asociacija, 

Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija,

Lietuvos muzikų sąjunga, 

Kinematografininkų sąjungos Kino kritikų gildija

Komentarai