Įspūdžiai po pirmosios kino filmo „Gimtinė“ savaitės kino teatruose: gerai sukaltas scenarijus ir naujas lygmuo lietuviškame kine

Rengėjų inf.
2019 rugsėjo 13 d.

Į kino teatrus atkeliavęs režisieriaus Tomo Vengrio kino filmas„Gimtinė“ spalio pradžioje bus parodytas garsiajame  Busano (Pietų Korėja) kino festivalyje. Kaip festivalio žiūrovai priims itin kinematografiniu vadinamą išeivijos lietuvio filmą bus aišku po tarptautinės premjeros. O kaip „Gimtinę“ vertina žinomi kino gerbėjai Lietuvoje?  

Drabužių dizainerė Julija Janus sakė pamačiusi visomis prasmėmis kokybišką filmą. „Gimtinėje“ viskas dera ir skamba. Galiu drąsiai sakyti, kad šis filmas yra naujas lygmuo Lietuvos kine“, - teigė Julija. 

Televizijos laidų prodiuserė, kino žinovė ir daugelio kino festivalių dalyvė Lolita Bytautaitė pasakojo, kad filmas ją panardino į svaigią vaikystės išgyvenimų atmosferą, kurią dar labiau sustiprino filmo muzika. „Šviesios atminties kino operatoriaus Audriaus Kemežio užfiksuoti stambūs planai – fantastiški. Kaip gaila, kad netekome šio talentingo kūrėjo“, - kalbėjo ji.  Filme Lolitą ypatingai nustebino visiškai kitame amplua pasirodę talentingi aktoriai Dainius Gavenonis ir Darius Gumauskas. 

Jaukiu ir labai gražiu filmu „Gimtinę“ pavadino žurnalo žmonės redaktorė Gitana Bukauskienė. Tos pačios nuomonės buvo ir filosofas, rašytojas, kino scenarijų kūrėjas Kristupas Sabolius. Jam įspūdį paliko puiki aktorių vaidyba, o ypač – tiksliai išdėliotos scenarijaus linijos. „Scenarijus – paprastas, bet tiksliai, gerai sukurtas, gal net vienas geriausių, ką pastaruoju metu mačiau Lietuvos kine“, - sakė Kristupas ir pridūrė filme atpažinęs ženklų, būdingų nepriklausomam amerikietiškam kinui. 

Diplomatas ir politikas Vygaudas Ušackas filme išgyveno ir savo šeimos istoriją. „Rodėsi, viskas labai arti – atimtą mano senelių dvarą panašiu metu taip pat norėta užgrobti. Režisierius itin taiklus, rodydamas to laiko atmosferą“, - sakė diplomatas.  

„Gimtinė“ nostalgiškų jausmų sukėlė ir drabužių dizaineriui Juozui Statkevičiui. Žiūrėdamas filmą jis prisiminė istoriją, kuri nutiko Palangos paplūdimyje: „Gulėjome su mama pliaže, staiga girdime - ponia Vanda Statkevičiene, pas jus atvyko giminaitė iš Amerikos. Iš garsiakalbio, per visą pliažą. Visas pajūris mums pavydėjo“. 

Festivalio „Kino pavasaris“ vadovė Vida Ramaškienė filmo režisierių Tomą Vengrį gyrė už tai, kad jis ėmėsi nagrinėti kine iki šiol mažai rodytą Lietuvos nepriklausomybės atgavimo laikotarpį. „Režisierius su didžiule meile gimtinei žiūrovus meistriškai vedžioja po jau spėtą užmiršti Lietuvą, supažindina su to meto žmonėmis ir aplinkybėmis, kurias jiems teko išgyventi. Nuostabūs aktorių Severijos Janušauskaitės, Dariaus Gumausko, Dainiaus Gavenonio ir jaunojo Mato Metlevski personažai“, - sakė ji.   

„Gimtinė“ yra bene pirmasis bandymas mūsų kine pažvelgti iš laiko ir gyvenimo patirties atstumo į atkurtos Nepriklausomybės pradžią. Pagrindinė „Gimtinės” herojė Viktorija, „nukritus „geležinei uždangai”, grįžta į Lietuvą  su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu atsiimti savo tėvo žemės. Į gimtąsias vietas juos lydi buvęs Viktorijos mylimasis. Visi jie turi nuspręsti,kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį. „Gimtinė“ – paskutinysis kino operatoriaus, pernai Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanoto Audriaus Kemežio filmuotas filmas. Filmo dailininkas - Ramūnas Rastauskas, garso režisierius - Saulius Urbanavičius, kompozitorius - Kārlis Auzāns.

Pagrindinį Viktorijos vaidmenį „Gimtinėje” vaidina aktorė Severija Janušauskaitė („Anarchija Žirmūnuose”, „Žvaigždė”, „Emilija iš Laisvės alėjos”, „Babilonas Berlynas”), jos sūnų Kovą – Matas Metlevski. Buvusį Viktorijos mylimąjį Romą vaidina aktorius Darius Gumauskas, jo dukrą Mariją – Barbora Bareikytė. Kituose vaidmenyse pamatysime Viktoriją Kuodytę, Dainių Gavenonį, Pranciškų Brazdžiūną, Liną Ryškų, Ričardą Vitkaitį, Renatą Vėberytę-Loman, Valentiną Krulikovskį ir kitus.  

Filmo vystymą ir gamybą finansavo Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Europos Tarybos fondas „Eurimages”, Latvijos nacionalinis kino centras, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA”, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Komentarai