Vaikų ir jaunimo kino festivalyje Suomijoje – dėmesio centre lietuviški filmai

LKC inf.
2019 lapkričio 18 d.

38-ąjį kartą rengiamastarptautinis Oulu vaikų ir jaunimo kino festivalis Suomijoje šiemet kviečia iš arčiau susipažinti su lietuvių kinu. Tamsiausiu metų laiku rengiamas, šviesia ir šilta programa garsėjantis renginys šeimoms į įvairiapusę programą šiemet įtraukė dvylika istorijų, kurių pagrindas – lietuviško kino aukso fondas. Tai pirmasis toks šalies pristatymas Suomijoje per pastarąjį dešimtmetį.

Parinkdami filmus visai šeimai, festivalio programų sudarytojai atkreipė dėmesį į kino klasiką, kuri sudaro lietuviškos programos pagrindą. Žiūrovai pamatys Vytauto Mikalausko nuotykių filmą „Žydrasis horizontas“ (1957). Ekrane jūros vaizdai, vasara ir vaikystė atgims Arūno Žebriūno filme „Paskutinė atostogų diena“ (dar žinomas kaip „Mergaitė ir aidas“, 1964). Kino klasikos programoje žiūrovai taip pat pamatys 1959-ųjų Vytauto Žalakevičiaus dramą „Adomas nori būti žmogumi“, Algirdo Aramino filmą „Maža išpažintis“ (1971), į festivalį kartu su filmu „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990) atvyks režisierius Raimundas Banionis. Senuosius filmus publikai pristatys Dovilė Grigaliūnaitė.

Tarptautiniame jaunimo filmų konkurse dalyvauja Justino Krisiūno filmas „Širdys“, kuriame pasakojama jautri širdžių ligų sanatorijoje besigydančių paauglių meilės istorija. Suomijoje viešės ir su žiūrovais susitiks filmo režisierius. Šio konkurso filmus vertins Vilniaus tarptautinio vaikų ir jaunimo filmų festivalio programos koordinatorė Lina Užkuraitytė. Antrajame konkurse vaikų filmų programoje bus rodomas bendros latvių-lietuvių ir čekų gamybos drama „Bilė“ (rež. Ināra Kolmane).

Festivalis nepamiršo ir lietuviškų trumpametražių. Žiūrovai juos pamatys penkis – vaidybinį „Kvarcas“ (rež. Odeta Riškutė, Klaudija Matvejevaitė, 2018), animacinius „Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys. 2017), „Virsmas“ (rež. Nathan Jurevicius, 2016) ir „Sausra“ (rež. Agnė Kupšytė, Balys Kumža, 2015) bei dokumentinį „Čiuožėjas“ (rež. Paulius Neverbickas, 2018).

Tarptautinis Oulu vaikų ir jaunimo kino festivalis Suomijoje rengiamas nuo 1982 metų. Nuo pat pradžių svarbiausia šio festivalio misija buvo pasiekti vaikų ir jaunimo auditorija. Iš pradžių pristatydavęs tik nacionalinius suomių filmus, festivalis plėtėsi ir dabar jo programoje kasmet parodoma beveik 100 filmų iš viso pasaulio. 

 

LIETUVIŠKI FILMAI FESTIVALYJE:

 

Lietuviškos kino klasikos programa

„Žydrasis horizontas“ (rež. Vytautas Mikalauskas, 1957). 

„Paskutinė atostogų diena“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1964). 

„Adomas nori būti žmogumi“ (rež. Vytautas Žalakevičius, 1959)

„Maža išpažintis“ (rež. Algirdas Araminas, 1971)

„Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (rež. Raimundas Banionis, 1990)

 

Konkursinė jaunimo filmų programa

„Širdys“ (rež. Justinas Krisiūnas, 2018)

 

Konkursinė vaikų filmų programa

„Bilė“ (rež. Ināra Kolmane, 2018)

 

Trumpamteražių programa

„Kvarcas“ (rež. Odeta Riškutė, Klaudija Matvejevaitė, 2018), 

„Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys. 2017)

„Virsmas“ (rež. Nathan Jurevicius, 2016)

„Sausra“ (rež. Agnė Kupšytė, Balys Kumža, 2015) 

„Čiuožėjas“ (rež. Paulius Neverbickas, 2018).

Komentarai