Lietuvos kinematografininkų sąjungos šventėje kūrėjai apdovanoti už geriausius metų kūrybinius darbus

Lietuvos kinematografininkų sąjungos inf.
2019 gruodžio 18 d.

Vakar Lietuvos kinematografininkų sąjungos šventiniame vakare įteikti apdovanojimai už geriausius 2019 metų kūrybinius darbus.

Teatro, muzikos ir kino muziejuje susirinkę kolegos sveikino operatorių Algimantą Mikutėną – jam įteiktas pagrindinis Kinematografininkų sąjungos apdovanojimas už geriausią operatoriaus darbą režisieriaus Algimanto Puipos filme “Kita tylos pusė”. Per daugiau kaip keturis dešimtmečius darbo kine A. Mikutėnas nufilmavo apie keturiasdešimt vaidybinių, dokumentinių trumpametražių filmų. Šįmet operatorius atšventė 70-metį.

Naujausias jo nufilmuotas filmas „Kita tylos pusė“ sukurtas pagal švedų rašytojo Torgny Lindgreno romaną „Kamanių medus“. Tai rūstus pasakojimas apie du brolius Einarą ir Kasparą, kurių tarpusavio neapykanta tokia stipri, kad bijodami vienas kitam nusileisti jie negali numirti. 4-ajame tarptautiniame Skandinavijos kino festivalyje Helsinkyje filmas pelnė du pagrindinius apdovanojimus – tarptautinė žiuri jį pripažino geriausiu ilgametražio vaidybinio filmo kategorijoje, o pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius Juozas Budraitis pelnė prizą už geriausią vyro vaidmenį.

Diplomas už geriausią debiutą įteiktas režisierei Aistei Žegulytei. Daugybę festivalių apkeliavęs debiutinis dokumentinis A. Žegulytės filmas “Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)” – tai savita filosofinė sakmė, kurioježvėrių iškamšos rungiasi dėl gyviausios pozos bei tikriausio žvilgsnio, o žmogus vis bando sustabdyti laiką ir sugrąžinti gyvybę daiktams, kuriuose jos seniai nebėra. Filmo premjera įvyko 2018 m. garsiajame tarptautiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje; šįmet Vilniaus tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris“ filmas apdovanotas vieno didžiausių Europoje kino industrijos naujienų portalo „Cineurope“ prizu, tarptautiniame Briuselio kino festivalyje pelnė Gran Prix, o Lietuvos kinematografininkų sąjungos rengiamame festivalyje „Baltijos banga“ Neringoje – vieną iš trijų žiūrovų simpatijų prizą.

Diplomas įteiktas ir dokumentinio filmo „Pavyzdingas elgesys“ kūrėjams – už jautriai atskleistą nusikaltimo, bausmės ir atleidimo temą. Filmo režisierius Audrius Mickevičius premjeros nesulaukė, šis talentingas kino ir įvairių tarpdisciplininio meno projektų autorius mirė 2017 m., todėl jo darbą, paties režisieriaus valia, baigė filosofas Nerijus Milerius. Bendro Lietuvos, Bulgarijos, Slovėnijos ir Italijos kinematografininkų filmo centre -  nuteistaistieji iki gyvos galvos Rimas ir Rolandas. Jie nepraranda vilties pasikeisti ir išeiti į laisvę. Rudenį Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje "Pavyzdingas elgesys" apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu "Auksiniu balandžiu" (Goldene Taube), Tarpreliginės žiuri ir tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI prizais.

Trečią diplomą už įtaigų šiuolaikinių emigrantų portretą filme „Second Hand“ pelnė kino režisierius Arturas Jevdokimovas. Filmo autorius seka „labdaros" keliu iš Londono į Lietuvą ir fiksuoja nematomų, tuo užsiimančių lietuvių emigrantų kasdienybę.

Pasak Kinematografininkų sąjungos direktorės, prodiuserės Ievos Norvilienės, apdovanojimų vakaras vainikuoja turiningus metus visam Lietuvos kinui, ir Lietuvos kinematografininkų sąjungai taip pat. 

„Šįmet nusprendėme teikti ne tris apdovanojimus, o keturis, nes daug gerų filmų sukurta. O Nacionalinių kino apdovanojimų klausimas, tikimės, išsispręs netolimoje ateityje. Metai buvo ypač intensyvūs Kinematografininkų sąjungai – inicijavome ir su Lietuvos kino centru parengėme didžiulį, 24 lietuviškų filmų pristatymą tarptautiniame Portugalijos festivalyje „Beast“, Porto mieste; vos sutalpiname žiūrovus nemokamuose Kino klubo vakaruose, peržiūrose, susitikimuose, premjerose; jau pradėjome ruoštis festivaliui Neringoje „Baltijos banga“. Dabar mums, kaip ir daugeliui kūrėjų, idėjų vystymo, pasiruošimo kitų metų darbams laikotarpis; renkame geriausius, aptariame metų rezultatus, planuojame“, - sako I. Norvilienė. 

Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimai buvo įteikti 20-ąjį kartą. 

Komentarai