Iš festivalių erdvės Vytauto Puidoko filmas „El Padre Medico“ keliauja į Lietuvos kino teatrų sales (nuo vasario 7 d.)

Rengėjų inf.
2020 sausio 29 d.

Amerikoje, tarptautiniame Camden dokumentinių filmų festivalyje pirmą kartą parodytas, Vilniaus festivalyje „Nepatogus kinas“ surinkęs pilnas žiūrovų sales, režisieriaus Vytauto Puidoko dokumentinis filmas „El Padre Medico“ pagaliau pasieks ir Lietuvos kino sales. Nuo vasario 7-osios dokumentinė istorija apie lietuvį misionierių, kunigą ir gydytoją, šventąjį ir velnią bus rodoma šalies miestuose. 

„Po sėkmingos premjeros JAV ir vos trijų, sausakimšų kino seansų per festivalį „Nepatogus kinas“ gavome daugybę užklausų, kada filmą bus galima pamatyti kino teatruose. Labai džiaugiuosi, kad tokia galimybė atsirado ir mūsų filmas pradeda savo kelionę pas žiūrovus“, – sako filmo „El Padre Medico“ prodiuseris Paulius Juočeris. 

Penkerius metus filmo kūrėjai rinko medžiagą apie Pietų Amerikoje dirbusį lietuvį kunigą ir misionierių Aleksandrą Ferdinandą Bendoraitį (1919-1998). Filmu tapusią istoriją režisierius, buvęs grupės „Parranda Polar“ narys Vytautas Puidokas atrado keliaudamas po Brazilijos džiungles. Filmas filmuotas Brazilijoje, Bolivijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje. Apklausta daugybė misionierių pažinojusių žmonių. 

„Itin žmogiška patirtis. Nėra taip viskas paprasta, kažin ar visus gerus darbus gali nubraukti klaidos ir nusikaltimai?“ – pažiūrėjęs „El Padre Medico“ sakė kunigas Antanas Saulaitis. Jam su Aleksandru Bendoraičiu taip pat yra tekę susitikti. 

„Galiu drąsiai pasakyti, kad tai – vienas stipriausių dokumentinių filmų, kuriuos pastaruoju metu mačiau, filme gali aiškiai justi, kiek metų darbo buvo įdėta“, – teigia tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ įkūrėja Urtė Karalaitė. 

„Netgi tiek daug girdėjusi apie šią istoriją, filme atradau labai daug naujų dalykų. Filmas man buvo tarsi stebuklingų dėžučių rinkinys – atidarai vieną, iš jos išimi kitą, o joje – dar viena ir dar...“ – taip kolegos, režisieriaus Vytauto Puidoko filmą apibūdina režisierė Giedrė Žičkytė.   

„Žmonės įpratę apie istorine asmenybes susikurti labai vienpusį vaizdą – arba išaukština, arba sumala į dulkes. Mūsų herojus nėra vien tik geras arba vien tik blogas. Mėginome sąžiningai tai parodyti“, – sako filmo režisierius Vytautas Puidokas. 

Ir vis dėlto, filmas sukėlė nemažai prieštaravimų bei diskusijų. Šališkumu ir neobjektyvumu apkaltinti filmo kūrėjai neabejoja, kad prieštaringos asmenybės sulaukia prieštaringų vertinimų. Juk ir Aleksandrą Bendoraitį vieni vadino baltuoju Amazonijos dievu, o kitiems jis – tik turtais aptekęs garbėtroška ir išnaudotojas. 

„Toks ir mūsų tikslas – tegu žiūrovas nusprendžia pats. Šis filmas ne vien apie kunigo ir misionieriaus asmenybę, jis ir apie žmogų, gyvenantį toli nuo Tėvynės“, – sako režisierius Vytautas Puidokas. 

Filmo „El Padre Medico“ režisierius – Vytautas Puidokas, operatorius Rimvydas Leipus, montažo režisierė Ieva Veiverytė, kompozitoriai Paulius Kilbauskas ir Vygintas Kisevičius, prodiuseris Paulius Juočeris. „El Padre Medico“ Lietuvos kino teatruose – nuo vasario 7 dienos. 

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=MurpEK_VGVE

Komentarai