Lietuvos kino industrija dešimtąjį kartą vyksta į Europos kino mugę pristatyti naujienų

LKC inf.
2020 vasario 20 d.

Berlyne 70-ąjį kartą prasidedant kino festivaliui ir profesionalus iš viso pasaulio sukviečiant Europos kino mugei, į Vokietiją naujienų ir filmų pristatyti simboliškai išvyko per septynias dešimtis kino srityje dirbančių lietuvių. Šiemet Berlynalės ekranuose viso pasirodys šeši lietuviški ar su Lietuva kurti nauji filmai. Du iš jų bus rodomi oficialioje programoje, net keturi pristatomi Europos kino mugėje. Berlyne lankysis ir LR kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Svarbiausia gera festivalio naujiena – pirmą kartą istorijoje pagrindinėje trumpametražių filmų programoje „Berlinale Shorts“ dėl „Auksinio lokio“ varžysis ir lietuviškas filmas. Čia 13 minučių trukmės istoriją „Atkūrimas“ pristatys režisierius Laurynas Bareiša. Filmas apie mįslingo nusikaltimo tyrimą, kurio metu kaltinamasis pateikia painią įvykių versiją, sukeldamas tik dar daugiau klausimų į kuriuos atsakymus bando rasti jauna pareigūnė. Iki šiol festivalio programoje yra rodyta lietuviškų trumpametražių, bet nė vienam nėra pavykę patekti į pagrindinį konkursą.

Programoje „Berlinale Generations“ Europos premjerą švęs Giedrės Žickytės prodiusuojamas dokumentinis, bendros Lietuvos ir Ukrainos gamybos filmas „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ (rež. Iryna Tsilyk). Istorija apie šeimą, gyvenančią karo zonos fronto linijoje Donbase, Ukrainoje už geriausią dokumentinio filmo režisūrą vasario pradžioje „Sundance“ kino festivalyje buvo apdovanota pagrindiniu prizu.

Berlynalės metu vykstančioje Europos filmų mugėje Lietuva su nacionaliniu stendu dalyvauja jau dešimtus metus. Stendo tema „Iššūkis priimtas“ (angl. Challenge Accepted) ryškins filmavimo Lietuvoje privalumus bei sėkmingai veikiančią mokesčių lengvatos filmų gamybai schemą. 2019-ųjų pradžioje penkeriems metams pratęsus ir padidinus lengvatą iki 30 proc. Lietuva ir toliau garsėja kaip patikima, profesionalų nestokojančia kino partnerė, kurioje savo projektus įgyvendina net tokie industrijos milžinai, kaip „HBO“ ar „Netflix“. Prie šalies vardo garsinimo prisidėjo ir daugybę svarbiausių apdovanojimų pelniusio miniserialo „Černobylis“ sėkmės istorija.

Besidomintiems stende bus teikiama informacija apie naujausius bei dar tik kuriamus filmus, šalyje rengiamus festivalius ir galimybes bendrai kino gamybai. Dar daugiau nei 70 lietuvių tarptautinę kino rinką pažindins su perspektyvomis, ieškos filmų festivaliams ir repertuarams, ieškos ar atnaujins ryšius su užsienio partneriais. Bendra Lietuvos kino centro ir prodiuserių iniciatyva uždaruose, pardavimui skirtuose kino seansuose bus rodomi dar keturi filmai: Tomo Vengrio vaidybinis filmas „Gimtinė“, Jurgio Matulevičiaus „Izaokas“. Taip pat dar oficialiai žiūrovams festivaliuose nepristatyti filmai: naujausias Linos Lužytės darbas „Pilis“ ir Romo Zabarausko „Advokatas“, kuris netrukus švęs pasaulinę premjerą didžiausiame LGBT+ filmų festivalis Europoje „BFI Flare“.

Į festivalio metu vykstantį pradedantiesiems kino kūrėjams skirtą kūrybinį susitikimą „Berlinale Talents“ šiemet pateko trys lietuviai. Kartu su 255 talentais iš 86 šalių patirties semsis aktorius ir kompozitorius Mantas Zemleckas, režisierius ir scenaristas Saulius Baradinskas bei garso režisierė Iveta Macevičiūtė. Dalyvavimas šiame renginyje jauniems kūrėjams suteikia ne tik galimybę geriau pažinti tarptautinę kino industrijos rinką, bet ir užmegzti ryšius su kitų šalių kūrėjais, ateityje galinčius išaugti į kūrybinį bendradarbiavimą.

Festivalio metu vyks ir antroji tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Ji.hlava“ programos „Emerging Produsers“ sesija, skirta dokumentikos prodiuseriams. Joje drauge su kolegomis iš 17 kitų šalių dalyvaus lietuvių prodiuserė Giedrė Burokaitė.

Lietuvos kino industrijos prisistatymą renginyje organizuoja ir kūrėjų dalyvavimą festivalyje finansuoja  Lietuvos kino centras.

Nuotraukoje - kadras iš rež. Lauryno Bareišos filmo "Atkūrimas".

Komentarai