Kino kursai: stebėti ir stebėtis, kas vyksta aplink

"Meno avilio" inf.
2020 balandžio 20 d.

Rytoj prasideda virtualūs kino meistriškumo kursai, kuriuose savo darbo specifika ir subtilybėmis dalinsis įvairių kino sričių profesionalai. Tarp jų - dokumentinio filmo „Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)” režisierė Aistė Žegulytė. Kino kritikai šį darbą pripažino vienu stipriausių 2019-ųjų lietuviškų kino filmų. Pasak kino kritikės Živilės Pipinytės: „Tokio drąsaus, pasitikinčio žiūrovo protiniais sugebėjimais, tokio originalaus filmo lietuvių kine man jau seniai neteko matyti.“

Aistė Žegulytė (g. 1986) Panevėžyje baigė gimnaziją ir dailės mokyklą. 2006–2009 m. studijavo fotografiją, o 2009-ųjų rudenį įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos TV režisūros bakalauro studijas, jas baigė su dokumentiniu trumpametražiu filmu „Tapatumai”.

2015 m. A. Žegulytė baigė LMTA kino magistro studijas. Jų metu sukūrė keletą trumpametražių vaidybinių ir dokumentinių filmų, dalyvavusių nacionaliniuose ir tarptautiniuose kino festivaliuose. 

2018-aisiais režisierė baigė kurti savo pirmąjį ilgo metro dokumentinį filmą „Animus Animalis“. Pasaulinė filmo premjera įvyko prestižiniame Tarptautiniame dokumentinių ir animacinių filmų renginyje „DOK Leipzig“, tapo Briuselio kino festivalio Režisierių savaitės konkursinės programos nugalėtoju, „Kino pavasaryje“ apdovanotas specialiu „Cineuropa“ prizu, o „Premiers Plans“ festivalyje Prancūzijoje – Didžiuoju žiuri prizu.

Aistė skaitys paskaitą apie dokumentinį kiną, jo žanrus, kaip ieškoti savo istorijų ir jas papasakoti, pasidalins savo patirtimi beveik šešerius metus kuriant savo filmą. „Dokumentika - geriausias žanras eksperimentams, stebėjimui ir stebėjimuisi, tuo kas vyksta aplink mus“ - sako režisierė. Šiuo metu ji kuria naują filmą „Biodestruktoriai“.

Paskaitos vyks nuotoliniu būdu, tačiau tai netrukdys gilintis į kino kalbos pagrindus kuriant trumpametražio filmo scenarijų, naudojant dialogą kaip pagrindinę dramaturgijos priemonę ar filmuojant dokumentinį filmą savo namuose. Dažnai ribotos techninės bei logistinės galimybės ne tik leidžia iš naujo atrasti netikėtų dalykų seniai pažįstamoje aplinkoje, bet ir sukuria puikias sąlygas gimti originaliems kūrybiniams sprendimams. Kiekviena užduotis - naujas iššūkis, naujos taisyklės, pagal kurias kursų dalyvis atras vis naujas kino kūrimo paslaptis. 

10-ies paskaitų kursų vedėjai – taip pat „Animus animalis” kūrėjai: operatorius Vytautas Katkus ir scenarijaus bendraautorius Titas Laucius. Tęstinius kino meistriškumo kursus jau daugiau nei 10 metų organizuoja kino ir medijų centras „Meno avilys“. 

Kino meistriškumo kursai vyks š.m. balandžio 22 - gegužės 25 dienomis, pirmadieniais ir trečiadieniais, nuo 18 val. 10-ies paskaitų kursų kaina - 140 eurų.

Registracija internete: https://docs.google.com/forms/d/1RrxzpeyRLOJA56nE8hJcUnqFIHdUQgbzbaKBNbU2ylE/viewform?edit_requested=true

Komentarai