Pirmoji proga pamatyti atgimusį filmą „Moteris ir keturi jos vyrai“ – televizijos eteryje

LKC inf.
2020 balandžio 28 d.

Karantinui pakoregavus kino teatrų veiklą ir kuriam laikui atidėjus kino naujienų pristatymus, gegužės 1-ąją Lietuvos kino centras kviečia visos Lietuvos žiūrovus į alternatyvią lietuviško kino šventę. Prabėgus 37 metams po pirmojo išleidimo, atnaujintas ir restauruotas legendinis Algimanto Puipos filmas „Moteris ir keturi jos vyrai“ (1983) bus pristatytas televizijos eteryje. Juostą šiuolaikiniams ekranams sugrąžino Lietuvos restauratoriai, procese dalyvavo režisierius.

            Šiemet Nacionalinės kultūros ir meno premija įvertinto A. Puipos filmo pristatymai buvo suplanuoti didžiuosiuose ekranuose, tačiau perkėlus premjerą į televizijos eterį atsivėrė galimybė filmą pamatyti ne tik kino teatrų lankytojams, bet visiems Lietuvos gyventojams.

            „Filmas kaip freska – veikiama laiko ir pelėsių – išblunka. Restauruotame filme „Moteris ir keturi jos vyrai“ vėl matau mėlyną jūrą, auksines kopas ir amžinai gyvus, jaunus aktorius, vaidinančius Tėvą, Moterį ir Brolius. Stebuklas, įvykęs filmuojant filmą, kaip koks sėkmės ženklas lydėjo šį filmą – kasant smėlį dekoracijai, dailininkai aptiko kaltinius vinis, vėliau rąstų liekanas. Pasirodo, mes statėm dekoracijas ant užpustyto Kalvaičių kaimo griuvėsių. Tiesiog atsitiktinai pasirinkome vietą filmavimo aikštelei. Tarp kiną kuriančiųjų sklando gražus posakis – jeigu filmas sėkmingas, sakoma, kad filmuojant pro šalį praskrido elfai. Virš „Moters ir keturių jos vyrų“ tikrai praskrido elfai,“ – apie restauruotą filmą pasakoja režisierius Algimantas Puipa.

            Tiek žiūrovų, tiek kino kritikų vertinamas, keliavęs ir apdovanojimus festivaliuose pelnęs vaidybinis filmas „Moteris ir keturi jo vyrai“ sukurtas pagal danų rašytojo Holgerio Drachmano novelę „Romanas kopose“. Istorija nukelia į 19 amžiaus Mažąją Lietuvą, kur Kuršių nerijoje gyvenančių žvejų kasdienybę sudrumsčia pas juos užklystanti moteris. Jūra vieną po kito pasiima jos mylimuosius, tačiau gyvenimas tęsiasi – gimsta kūdikis, atsiranda nauji rūpesčiai, naujos viltys.

            Scenarijų filmui parašė pats Algimantas Puipa, jam talkino režisierius ir scenaristas Vytautas Žalakevičius vėliau dirbęs ir montuojant filmą. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Jūratė Onaitytė, 1984 m. už geriausią moters vaidmenį įvertinta VII sąjunginio kino festivalio Kijeve. Be kitų įvertinimų ir filmo kelionių, istorija buvo rodyta ir Lokarno kino festivalyje. 

            Kalbėdamas apie dramą „Moteris ir keturi jos vyrai“ kino kritikas Saulius Macaitis yra pasakęs: „Lietuvių kine nelengva rasti kitą tokios nuoseklios kinematografinės kalbos kūrinį“. Anuomet smėlynuose, Lietuvos pajūryje, vykę juostos filmavimai dramai suteikė ypatingą – šiaurietišką, filosofinę atmosferą. Į kūrybinį procesą aktyviai įsitraukė ir aktoriai – jie drąsiai improvizuodavo ir net patys sukūrė unikalų šokį, matomą vestuvių scenoje.

            Juostos „Moteris ir keturi jos vyrai“ restauravimo procesą atliko komanda iš Lietuvos: talkinant režisieriui, vaizdą restauravo „Madstone“ komanda, garsą atkūrė kompozitorius Sigitas Mickis.

            Restauruoto filmo premjera įvyks penktadienį, gegužės 1 d., 21.30 val. televizijos „LRT Plius“ eteryje.

Komentarai