Garsiausia Latvijos kino režisierė: filmą kūriau penkiose pasaulio šalyse, o šiandien negaliu atvykti į Lietuvą

"Just a moment" inf.
2020 spalio 8 d.

Nuolat visame pasaulyje dsavo filmus pristatanti garsiausia Latvijos kino režisierė Laila Pakalnina šiandine negali atvykti į Lietuvą, bet jos filmai nesustoja keliauti. Nuo spalio 9 dienos Vilniuje kino centre “Skalvija” pradedamas rodyti jos dokumentinis filmas “Šaukštas”. Tai audiovizualinis pasakojimas apie tai, kiek daug žmogui reikia nuveikti vardan to, kad pagamintų ir vieną kartą panaudotų vienkartinį plastikinį šaukštelį, iškart po to keliaujantį į šiukšlių dėžę. Tai refkesija apie  netįtikėtiną technologinį žmonijos progresą, bet kartu ir regresą tuo pat metu. 

Prieš kelias dienas dokumentinį pasakojimą “Šaukštas” Britų kino institutas įtraukė į geriausių lėtųjų filmų dešimtuką šalia tokių kino kūrėjų darbų kaip Roy Andersson, Chantal Akerman, Pedro Costa ir Tsai Ming-liang.

Filmas buvo filmuotas net penkiose šalyse - Lietuvoje, Norvegijoje, Kinijoje, Honkonge ir Azerbaidžane, fiksuojant skirtingus gamybinius plastiko procesus - nuo naftos pumpavimo iki šaukštelių formų liejimo. Jo pasaulinė premjera įvyko A klasės Karlovy Varų festivalyje, po kurio filmas apkeliavo daugelį tarptautinių festivalių, tarp kurių Jihlavos, Rygos, Talino, Tesalonikų, taip pat FIDBA festivalis Buenos Airėse, Frontera Sur festivalis Meksikoje ir daugelis kitų. Filmas apdovanotas ne vienu prizu, tarp kurių Lietuvai reikšmingiausias Nacionalinių Latvijos kino apdovanojimų ,”Lielais Kristaps” įvertinimas už geriausią kino garsą, kurį kartu su kolega latviu kūrė lietuvis garso režisierius Saulius Urbonavičius.

Režisierės Lailos Pakalninos filmografija įspūdinga. Joje - 39 filmai, Kanų, Venecijos, Lokarno, Berlyno, Oberhauseno, Amsterdamo ir daugelis kitų festivalių bei vos prieš metus įvykusi jos fimų retrospektyva prestižiniame Pompidou meno centre Paryžiuje.

Filmas ”Šaukštas” kino centre ,”Skalvija” bus rodomas tik 7 kartus. Tačiau šalia šio filmo peržiūrų kino salėje filmo platintojas studija “Just a moment” kartu su kino centru ”Skalvija” kviečia žiūrovus geriau susipažinti su šia ypatinga Latvijos kūrėja ir dovanoja galimybę nemokamai internetinėje erdvėje pamatyti Lailos Pakalninos trumpametražių filmų trilogiją. Ją sudaro trys filmai „Patalynė“ (Veļa, 1991 m.,10 min.), „Keltas“ (Prāmis, 1994 m., 16 min) ir „Paštas“ (Pasts, 1995 m., 20 min.) kurie buvo apdovanoti FIPRESCI prizu Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje. Šiuos filmus galima pamatyti visą spalio mėnesį virtualioje kino teatro “Skalvija” salėje adresu https://skalvija.lt/virtuali-sale/lailos-pakalninos-filmu-programa/

,,Lailos Pakalninos filmai yra rimti, juokingi ir elegantiški. Juose visas gyvenimo svoris ir lengvumas atsiskleidžia tuo pačiu metu”, - taikliai Lailos Pakalninios kūrybą apibendrina Jacques Mandelbaum, kino kritikas ir Prancūzijos dienraščio Le Monde bendraautorius. 

Lietuvoje prie filmo “Šaukštas” kūrimo prisidėjo prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė, montažo režisierė Silvija Vilkaitė, garso režisieriai Saulius Urbanavičius ir Jonas Maksvytis bei kameros asistentas Tomas Katinas. Filmo gamybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Komentarai