Prestižiniame Niujorko dokumentinių filmų festivalyje G. Žickytės „Šuolis“ triuškina žiūrimumo rekordus

Rengėjų inf.
2020 lapkričio 23 d.

Režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ sėkmingai tęsia kelionę po tarptautinius kino festivalius visame pasaulyje. Šiuo metu „Oskarų“ pranašu vadinamame Niujorko dokumentinių filmų festivalyje DOC NYC dalyvaujantis „Šuolis“ patenka į daugiausiai publikos simpatijų surinkusių filmų pirmąjį dešimtuką (iš 200 dalyvių). Pasak DOC NYC programos sudarytojos Karen McMullen, unikali „Šuolio“ herojaus istorija įtraukia.

„Šis filmas su dinamišku pagrindiniu herojumi ir įtikinamais veikėjais yra užburiantis. Be istorinės linijos, „Šuolis“ atspindi ir žmogaus teisių temą. Taip pat gausu ir jautrių akimirkų. Pavyzdžiui, kai JAV kapitonas ir pareigūnai dalijasi išgyvenimais ir sąžinės graužatimi su kuriais jiems tenka gyventi nuo Simo Kudirkos šuolio istorijos“, – apie G. Žickytės filmą „Šuolis“ pasakoja festivalio DOC NYC programos sudarytoja Karen McMullen.  

Dokumentinis G. Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja unikalią lietuvio jūreivio S. Kudirkos istoriją. Lapkričio 23 diena žymi 50 metų sukaktį, kai 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, lietuvių jūreivis paprašėpolitinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Jo drąsus šuolis į laisvę Šaltojo karo metu sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje.

„Amerikiečiai filme ypač vertina žmogaus teisių temą, savitą bei žavų pagrindinį filmo veikėją. Apie prieglobsčio prašančius žmones ypač kalbama ir šių dienų žiniose, todėl filmas pasirodo pačiu laiku ir primena, kad ši tema vis dar aktuali mūsų šalyje“, – sako DOC NYC programos sudarytoja Karen McMullen.  

Per mėnesį režisierės G. Žickytės filmas „Šuolis“ aplankė ne tik daugybę festivalių virtualiai, tačiau ir trijuose jų dalyvavo fiziškai. Tarptautiniame A klasės Varšuvos kino festivalyje „Šuolis“ pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą. Unikalią istoriją pasakojantis dokumentinis filmas jau rodomas trijuose žemynuose – Amerikoje, Europoje ir Australijoje. Festivalinę kelionę „Šuolis“ užbaigs gruodžio mėnesį Maskvoje, kur „Artdocfest Moscow“ festivalyje jis pasirinktas uždarymo filmu. 

Režisierės G.Žickytės kurtą filmą „Šuolis“ prodiusuoja studija „Moonmakers“ (Lietuva), bendroje gamyboje su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija). 

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvoje įvyks jau kitais metais. Filmo gamybą ir pristatymus Varšuvoje, Romoje bei Niujorke dalinai finansavo Lietuvos kino centras. Filmo gamybą taip pat dalinai finansavo ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Latvijos nacionalinis kino centras, Prancūzijos nacionalinis kinematografijos centras, LRT, France Televisions, WDR, MDR, YLE, SVT, Lietuvių fondas Čikagoje, Vilniaus savivaldybė ir kt .

 

Filmo platintojas Lietuvoje – „Pasaka distribution“.

Komentarai