Tomo Vengrio vaidybinis filmas „Gimtinė“ žengia į savo 20-ąjį tarptautinį festivalį

Rengėjų inf.
2020 gruodžio 1 d.

Šiandien, gruodžio 1 dieną, prasideda Europos kultūros TV kanalo ARTE festivalis „ArteKino“. Režisieriaus Tomo Vengrio ilgametražiam vaidybiniam filmui „Gimtinė“ – tai jau 20-tasis tarptautinis festivalis. 

„Gimtinė“ – vienas iš 10 į „ArteKino“ festivalį atrinktų filmų, kurių peržiūros internete bus atviros 45 Europos šalių gyventojams. Filmai bus verčiami į 10 kalbų. „ArteKino“ festivalį prieš ketverius metus pradėjo rengti kanalas ARTE. Šio televizijos kanalo nuostatos teigia, jog „kultūra prasminga tik tuo atveju, jei ji yra atvira visiems, ypač tiems, kurie neturi galimybės prie jos priartėti arba gali jaustis atstumti“. Būtent toks požiūris kultūros kanalą pastūmėjo įkurti festivalį „ArteKino“, simbolizuojantį ARTE siekį populiarinti Europos „arthouse‘inio“ kino turtus ir jais dalintis su kuo daugiau žmonių.

„Mūsų tikslas – sukurti naujus ryšius tarp kūrinių, jų kūrėjų ir gausios auditorijos. Nuolat besikeičiančioje mūsų gyvenimo situacijoje vaidybiniai ir dokumentiniai filmai tarsi suteikia objektyvą, per kurį galime pamatyti pasaulį ir suvokti savo ryšį su istorija. Dešimt ilgametražių filmų, kuriuos sukūrė skirtingų šalių kūrėjai, pagerbia kultūrinę ir kalbinę Europos įvairovę. Mūsų atrinkti filmai akcentuoja naujus kūrėjus, jų įkvėpimo šaltinius, atkreipia dėmesį į geopolitinius pokyčius bei intymias krizes. Dokumentiniai, vaidybiniai arba šias kino rūšis derinantys filmai plačiai žvelgia į besikeičiantį pasaulį – nuo melancholiškų iki linksmų“, – taip teigia „ArteKino“ festivalio organizatoriai savo pranešime. Festivalis tęsis iki gruodžio 31 dienos.

Per dvejus metus, asmeninės patirties įkvėptas Tomo Vengrio filmas „Gimtinė“, kuriame pasakojama apie pirmuosius atkurtos nepriklausomybės metus Lietuvoje, apkeliavo daugybę pasaulio šalių. Tarptautinę „Gimtinės “ premjerą režisierius šventė 2019 metais konkursinėje Busano tarptautinio festivalio programoje, filmas pristatytas Liubeko ir Kotbuso festivalių publikai Vokietijoje, dalyvavo oficialioje Denverio (JAV) kino festivalio programoje, rodytas tarptautiniuose Klivlando (JAV), Šanchajaus (Kinija), Sofijos (Bulgarija) kino festivaliuose, Europos Sąjungos filmų festivalyje Vietname, kino operatorių meistrystės sklaidai skirtame tarptautiniame „Camerimage“ festivalyje Lenkijoje ir kituose. „Gimtinė“ pateko tarp pirmųjų 32 filmų, pretendavusių į 33-ųjų Europos kino apdovanojimų nominacijų, sąrašą.

Ypatinga sėkmė „Gimtinę“ lydėjo 2019 metais tarptautiniame Talino kino festivalyje. Čia filmas pelnė geriausio Baltijos šalių filmo apdovanojimą. Taip pat ir 2020-aisiais, festivalyje WorldFest Hjustone (JAV), kur T. Vengriui atiteko platininis „Remi“ apdovanojimas už geriausią debiutą. 

Filmo komanda džiaugiasi ir sėkmingu filmo platinimu – 2021 metais „Gimtinė“ bus rodoma kino teatruose Airijoje, Japonijoje. 

Pandemija „Gimtinės“ kelionių po pasaulį nesustabdė, o Tomas Vengris sako, kad apmaudą dėl prarastų ryšių su realia publika kompensuoja žinojimas, jog internetinės filmų transliacijos iš festivalių yra prieinamos itin plačiam žiūrovų ratui. „Nematyti ir negirdėti žiūrovų yra nekokia nauja patirtis, bet smagu gauti atsiliepimų socialiniuose tinkluose ar skaityti šaunias žiūrovų recenzijas festivalių platformose. Festivaliams keliantis į interneto platformas filmą pamatyti turi galimybę daug platesnė auditorija – tai yra pliusas. Ypač neįprasto formato prasmę pajutau, kai filmą rodė tarptautinis Šanchajaus kino festivalis – mano „Gimtinę“ pamatė ne tik Šanchajaus miesto, bet ir visos Kinijos žiūrovai“, – įspūdžiais dalijasi kino mokslus Los Andželese baigęs išeivijos režisierius Tomas Vengris.

Pagrindinė filmo „Gimtinė“ herojė Viktorija, nukritus geležinei uždangai ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę, grįžta į gimtinę drauge su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu. Ji nori atsiimti savo tėvo žemę. Šioje kelionėje į kaimą ją lydi buvęs mylimasis. Atvykusi į sodybą, Viktorija randa vargingai gyvenančias šeimas, ji ir jos palydovai turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį. 

„Visada norėjau sujungti gyvenimą Amerikoje ir Lietuvoje. Pajutau, kad būtent kinas gali šiuos du tolimus pasaulius suvienyti. Kino kalba nepaiso ribų, tačiau kino kūrimo procesas čia ir ten labai skiriasi. Džiaugiuosi turėdamas galimybę kurti filmus Lietuvoje, jaučiu atrandąs Amerikoje nepažintą savo asmenybės dalį. Tikrai negaliu pasakyti, kad kiną kurti čia lengviau, bet tai nė kiek nemažina noro dirbti ir tobulėti Lietuvoje“, – sako ir antrąjį savo vaidybinį filmą gimtinėje pasirengęs kurti Tomas Vengris. 

„Gimtinėje“ pagrindinius vaidmenis sukūrė aktorė Severija Janušauskaitė, Matas Metlevski, Darius Gumauskas. Filmą prodiusavo Uljanos Kim studija.

Komentarai