Belaukiant „Oskarų“ nominantų paskelbimo, filmas „Nova Lituania“ keliauja per JAV

"M-Films" inf.
2021 vasario 5 d.

Lietuvos pretendentas siekti „Oskaro“ – Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“ – keliauja per JAV, prisistatydamas kino bendruomenei ir po visą šalį pasklidusiems šiuos apdovanojimus rengiančios Kino meno ir mokslo akademijos nariams. Vasario 9–ąją išaiškės, ar Kazio Pakšto istorija apie atsarginės Lietuvos idėją pateks į kitą etapą – 15–os filmų iš viso pasaulio, toliau kovosiančių dėl geriausio tarptautinio filmo „Oskaro“ nominacijos, sąrašą.

„Šiomis savaitėmis, jei nebūtų pandemijos, filmo kūrybinė komanda keliautų per vakarinę JAV pakrantę prisistatyti įvairiuose miestuose įsikūrusiai kino bendruomenei, rengiančiai pretendentų į „Oskarus“ peržiūras. Šiuo metu filmas su vietinių partnerių pagalba sėkmingai virtualiai keliauja be mūsų palydos, o režisierius Karolis Kaupinis po peržiūrų kino profesionalams prisistato bei pokalbiuose dalyvauja nuotoliu“, – pasakoja filmo prodiuserė Marija Razgutė („M-films“). „Panašu, kad virtualybė mums padės dar efektyviau pasiekti tuos kelis tūkstančius Akademijos narių, kurių balsai lems, kas pateks į kitą „Oskarų“ atrankos etapą.“

„Matydami šios įtakingos JAV kino auditorijos klausimus ir reakcijas, dar ir dar kartą įsitikinome filme vaizduojamos istorijos universalumu – nepaisant to, kad veiksmas vyksta nedidelės šalies istorijos kontekste, „Nova Lituania“ sukurtas jausmas tarptautinei auditorijai atpažįstamas ir kelia emocijas. JAV kino bendruomenei gerą įspūdį palieka ir „Nova Lituania“ stilius bei vizualumas – pirmieji peržiūras lydintys klausimai Karoliui dažniausiai būna būtent apie tai“, – atskleidžia filmo prodiuserė.

Kelionę po JAV pradėjęs didelio dėmesio sulaukusiose „Skandinavijos namų“ rengiamose Šiaurės ir Baltijos šalių pretendentų į „Oskarų“ nominacijas peržiūrose, filmas „Nova Lituania“ pasirodymą tęsė Kalifornijos valstijoje vykstančių festivalių (pvz., Ojai kino festivalis) ir kino bendruomenių (pvz., Malibu kino draugija) pristatymuose. Filmas taip pat atsidūrė „Oskarams“ skirtame specialiame „Variety“ numeryje bei buvo privačiai pristatytas keliems šimtams Akademijos narių. Belaukiant „Oskarų“ nominantų paskelbimo, filmo keliones po JAV palaiko bei remia Lietuvos kino centras ir nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“.

Prieš tapdamas Lietuvos pretendentu „Oskarų“ apdovanojimams, „Nova Lituania“ spėjo plačiai ir sėkmingai prisistatyti tarptautiniuose festivaliuose bei namie. Jis buvo pripažintas geriausiu filmu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose, pelnė specialų „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“, o Karolis Kaupinis buvo paskelbtas geriausiu režisieriumi Vokietijoje vykusiame „goEast“ kino festivalyje. 

Lietuvoje „Nova Lituania“ pelnė 6 „Sidabrines gerves“ – tapo geriausiu 2020 m. filmu, Karolis Kaupinis buvo pripažintas geriausiu režisieriumi ir scenarijaus autoriumi, filme vaidinę Vaidotas Martinaitis ir Rasa Samuolytė pelnė geriausių antraplanių aktorių apdovanojimus, o Audriaus Dumiko indėlis į filmą buvo paskelbtas geriausiu kino dailininko darbu. Filmo operatorius Simonas Glinskis taip pat nominuotas šį mėnesį vyksiantiems Lietuvos kino operatorių asociacijos „Ąžuolo“ apdovanojimams.

Paskutiniuosius tarpukario metus vaizduojantis filmas seka geografijos profesoriaus – Kazio Pakšto, prototipo pastangas įtikinti vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėtis nuo artėjančios pražūties – okupacijos. Katastrofos nuojautą turi tik pagrindinis herojus, kol jo svajone apie galimą rojų žemėje patiki dar vienas žmogus – šalies premjeras. Realybėje tuometinis premjeras Juozas Tūbelis įsiklausė ir pažadėjo paskambinti K. Pakštui. Tik tas skambutis vis dėlto neįvyko – premjerą netrukus ištiko infarktas. Čia fantazijas pradeda kutenti klausimas, o kaip būtų, jeigu būtų? 

Filme vaidina Aleksas Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė. „Nova Lituania“ šiuo metu galima išvysti „Žmonės Cinema“, „Telia“ ir „Kino fondo“ namų kino platformose, o vasario 16–ąją, 18.30, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga žiūrovai filmą galės išvysti televizijos ekranuose per LRT. 

 

Nuotraukoje - filmavimo akimirka.

Komentarai