Tarp garbingiausių Kanų festivalio atidarymo svečių – režisierius Šarūnas Bartas

lfc.lt inf.
2021 liepos 8 d.

Liepos 6 d. prasidėjusio 74-ojo tarptautinio Kanų kino festivalio - garsiausio ir įtakingiausio pasaulio kino renginio - atidarymo vakaro raudonojo kilimo svečiu tapo ir režisierius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Bartas. Jis taip pat buvo tarp kino autorių, kuriuos atidarymo ceremonijos publikai pristatė vakaro vedėja aktorė ir scenaristė Doria Tillier. 

Pernai vėlyviausias Šarūno Barto filmas “Sutemose” buvo atrinktas į oficialią Kanų festivalio programą. Dėl pandemijos neįvykus 73-ajam festivaliui, “Sutemose” buvo parodytas tarptautinio San Sebastiano festivalio publikai, kaip Kanų festivalio pasirinkimas.

„Sutemose“ - šeštas režisieriaus filmas, pakviestas į Kanų festivalį. Režisieriaus filmai „Mūsų nedaug“ (1996) ir „Namai“ (1997) dalyvavo šio festivalio programoje  “Ypatingas žvilgsnis”(Un Certain Regard”), filmai „Septyni nematomi žmonės“ (2005) „Ramybė mūsų sapnuose“ (2015), „Šerkšnas“ (2017) - Kanų programoje „Dvi režisierių savaitės“ („Quinzaine des realisateurs“).

Filmo „Sutemose“ veiksmas vyksta pokario metais. Ūkininkų Pliaugų (aktoriai Arvydas Dapšys ir Alina Žaliukaitė-Ramanauskienė) vienkiemyje dieną ūkyje šeimininkauja stribai, o naktį pasirodo partizanai. Pliaugos juos šelpia, kuo gali, o įsūnis Untė (Elija Povilas Martynenko) dirba „miško brolių“ ryšininku. Vieną dieną, pastebėjęs miestelyje gausėjančias sovietų pajėgas, vaikinas skuba pranešti apie tai partizanams. Netolimose pelkėse įsitvirtinę vyrai įtaria išdavystę ir supranta, kad artėja lemiamas mūšis. Tai bendros Lietuvos, Prancūzijos, Čekijos, Serbijos, Portugalijos ir Latvijos kino kūrėjų ir prodiuserių gamybos filmas. Po pasaulinės premjeros San Sebastiane, „Sutemose“ buvo parodytas „Transatlantyk“ festivalyje Katovicuose (Lenkija), Azijos kino festivalį Busane (Pietų Korėja), Haifos tarptautinį kino festivalį (Izraelis) ir kt.

Žurnalo "Žmonės" nuotrauka, autorius Audrius Solominas.

Komentarai