Režisierė Giedrė Žickytė į ilgai lauktą jos filmo „Šuolis“ premjerą kviečia tik pasiskiepijusius žiūrovus

"Pasakos" inf.
2021 liepos 22 d.

Daugiausia per pastaruosius metus dokumentinio kino laurų pasaulyje surinkęs lietuvių režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ – pagaliau bus rodomas ir Lietuvoje. Nuo rugsėjo 17 dienos filmą galės išvysti Lietuvos kino teatrų žiūrovai. Režisierės sprendimu į raudonojo kilimo premjerą Lietuvoje bus kviečiami tik pilnai pasiskiepiję nuo Covid-19 žmonės. 

„Man atrodo labai svarbu siųsti žinią visiems kino, kultūrinio ir apskritai normalaus gyvenimo išsiilgusiems žmonėms: tik pasiskiepiję mes turime galimybę sugrįžti į įprastą pasaulį, apsaugoti ne tik save, bet ir aplinkinius. Ir tai jau net ne pavienių žmonių, bet mūsų visų saugumo klausimas. Todėl kiekvienas turime elgtis atsakingai  –  paisyti ne tik savo asmeninio intereso. Be galo laukiu filmo premjeros Lietuvoje, tačiau noriu, kad ji vyktų saugiai. Todėl į filmo premjerą kviesiu tik pasiskiepijusius svečius. Kadangi vakcinos Lietuvoje yra prieinamos absoliučiai visiems, viliuosi ir vėlesniuose filmo seansuose sulaukti žiūrovų, kurie nori grįžti į gyvenimą ne tik su geru kinu, bet ir su gera  –  sąmoningų žmonių kompanija. Norėčiau, kad žiūrėdami „Šuolį“ žmonės išgyventų ne nerimą dėl savo saugumo, bet emocijas, kurių tikrai netrūksta filme,“ – sako režisierė G. Žickytė.

Žinoma režisierė filme „Šuolis” pasakoja unikalią istoriją apie lietuvį jūreivį Simą Kudirką, 1970 metais išdrįsusį iš sovietinio laivo peršokti į JAV pakrančių apsaugos katerį ir paprašyti politinio prieglobsčio. Drąsus lietuvio šuolis į laisvę sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje.

Anot režisierės, lietuvio istorija sujaudino užsienio šalių žiūrovus. „Grąžintas sovietiniams budeliams į rankas, Simas Kudirka tapo žmogaus laisvių pažeidimo simboliu. Ši istorija nepraranda savo aktualumo ir šiandien. Sulaukiau milžiniško palaikymo iš žiūrovų tiek Amerikoje, tiek Europoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, Pietų Korėjoje, kur keliauja „Šuolis“. Tačiau lietuviams Simo istorija turėtų būti ypatingai artima. Nes tai istorija ne tik apie šuolį į laisvę. Tai istorija ir apie lietuvio iš mažo Griškabūdžio miestelio drąsą gūdžiais sovietiniais laikais išsiveržti pro geležinę uždangą ir gebėjimą bet kokia kaina siekti savo svajonės. Juk tai būdinga lietuviams visais laikais,“ – sako filmo režisierė.

Filmas „Šuolis“ nuskynė gausybę apdovanojimų tarptautiniuose kino festivaliuose pasaulyje. Prizus filmui skyrė ne tik tarptautiniai profesionalų žiuri, bet ir publika. Tarptautiniame Belgijos dokumentinio kino festivalyje „Docville“, didžiausiame dokumentinio kino festivalyje Masačusetse, JAV – „Salem Film Fest“ ir „Port Jefferson“ festivalyjeNiujorke „Šuolis“ pelnė žiūrovų geriausio filmo apdovanojimus ir buvo giriamas už tai, kad jame yra visko, ko reikia geram, žiūroviškam kinui – neįtikėtina istorija, intriguojanti drama ir netikėta atomazga. 

„Aš asmeniškai labai laukiu šio talentingos režisierės filmo ir nuoširdžiai jį rekomenduoju visiems laisvę mylintiems kinomanams. Šiais metais „Šuolis“ turėtų būti kiekvieno žiūrovo „būtina pamatyti“ sąraše,“ – sako kino teatrų tinklo „Forum Cinemas“ vadovas Gintaras Plytnikas.

Daugiau, nei 5-erius metus režisierės G. Žickytės kurtas filmas „Šuolis“ – tai Lietuvos „Moonmakers“, Prancūzijos „Faites un Voeu“ ir Latvijos „VFS Films“ bendros gamybos filmas.

Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Filmo platintojas Lietuvoje – „Pasaka distribution“.

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvos kino teatruose nuo rugsėjo 17 d. 

Komentarai