Pagrindinis Venecijos festivalio programos „Horizontai“ prizas – Laurynui Bareišai! “Piligrimams”!

lfc.lt.rengėjų inf.
2021 rugsėjo 12 d.

Vakar vakare tarptautiniame Venecijos kino festivalyje pagrindinis konkursinės programos „Horizontai“ prizas buvo įteiktas režisieriui Laurynui Bareišai už debiutinį ilgametražį filmą „Piligrimai“.

„Tai filmas, tobulai tinkantis tokiam konkursui, kaip „Orizzonti“ (liet. „Horizontai“) – ši programa siekia parodyti netradicinius ir drąsius tiek pasakojimu, tiek stiliumi darbus“, – po premjeros kalbėjo 78-ojo Venecijos kino festivalio atstovas, vienas „Orizzonti“ programos sudarytojų Paolo Bertolin. Anot jo, L. Bareišos debiutas – tai lėtai įsideganti, bauginanti paslaptis, kuri palenda po žiūrovo oda ir palieka ilgai neblėstantį susižavėjimą.
„Orizzonti“ programa skirta kylantiems, naujomis kino kalbomis kalbantiems, savitą estetiką pristatantiems kūrėjams iš viso pasaulio. Filmo prodiuserė Klementina Remeikaitė oficialaus kvietimo į festivalį sulaukė itin anksti – dar gruodį, ir tapo pirmuoju, įrašytu į programą, kai tuo tarpu kitiems kūrėjams patvirtinimo tenka laukti beveik iki pat jos paskelbimo.
„Kai šiandien vėl žiūrėjau „Piligrimus“, jau didžiajame ekrane, galėjau dar geriau įvertinti subtilią filmo mizansceną ir pajusti įtampą, kylančią skleidžiantis pasakojimui – tai puikus, daug žadantis debiutas“, – komentavo italas kino profesionalas P. Bertolin, daug dėmesio skiriantis Europos ir kitų šalių atradimams.
Lietuvių kūrinys pasakoja apie du žmones (aktoriai Giedrius Kiela ir Gabija Bargailaitė), važiuojančius aplankyti Karmėlavos – miestelio, kuriame buvo nužudytas jų artimasis. Po seanso vykusios klausimų ir atsakymų sesijos metu L. Bareiša pabrėžė nemanantis, kad kinas turėtų romantizuoti nusikaltimus. Duodamas interviu Venecijos kino festivalio dienraščiui jis, paklaustas, kodėl „Piligrimuose“ tokius svarbius vaidmenis atlieka nepigūs automobiliai, tarė, kad greičiausiai ne tik Lietuvoje įprasta išdailintu fasadu maskuoti skeletų kupinas spintas.
Filmo „Piligrimai“ sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Komentarai