Dokumentinė Klaipėda’21 – kuo gyvena jauni?

Rengėjų inf.
2021 rugsėjo 14 d.

Rugsėjo 8 d. LMTA Klaipėdos fakultete prasidėjo jau ketvirtosios Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus (AMII) organizuojamos kūrybinės dokumentinio kino dirbtuvės „Nordbaltic Incubator: Dokumentinė Klaipėda‘21“. Šis projektas – tai visiems klaipėdiečiams atvira kūrybinė iniciatyva, skatinanti kurti ir pažinti savo miestą kino kalba.

Pirmąją projekto dieną dalyviai susitiko su kino kritike Rasa Paukštyte, klausėsi paskaitos tema: ,,Kino dokumentika – istorija ir praeitis“. Režisierius ir montažo režiserius Ričardas Matačius kartu su dalyviais gilinosi į laiko aspektą kino montaže. ,,Kine laikas gali būti interpretuojamas įvairiai: kaip istorinis elementas ar laikmetis, kaip filmo trukmė, ritmas ar net būsena, personažo pasaulio laiko samprata. Visi elementai gali būti atskiri, tačiau juos apjungus ir išanalizavus galima suvokti ne vien filmo struktūros principus, bet ir numatyti gamybinius elementus dar filmui besiruošiant” – teigia R. Matačius. Dalyviai taip pat susitiko su Klaipėdos kino biuro vadovu Tomu Jašinsku, kuris pristatė kinogeniškas Klaipėdos miesto lokacijas.

 

Šiuo metu Klaipėdos mieste galima pastebėti jaunuolius su kameromis – suformavę kūrybines komandas, projekto dalyviai vykdo lokacijų paieškas ir filmavimus. Vėliau jų lauks montažo bei vaizdo ir garso post produkcijos etapai. Šiais metais projekto metu bus sukurti 9 filmai, pateikiantys skirtingus režisūrinius žvilgsnius į Klaipėdos miesto gyvenimą. Nuo Jūrų muziejaus užkulisių iki pajūrio gelbėtojų kasdienybės fiksavimo – dokumentiniai trumpametražiai filmai atskleis skirtingus Klaipėdos potepius.

 

Dalyvius dirbtuvių metu konsultuoja kino režisierė ir prodiuserė Inesa Kurklietytė, vaizdo operatorius Paulius Orlovskis, montažo  režisierius Ričardas Matačius, garso režisierius bei kompozitorius Ramūnas Jasutis. 

Projekto metu kino profesionalai dalinasi savo patirtimi ne tik su dalyvias. Visi klaipėdiečiai ir miesto svečiai rugsėjo 15 d. 18 val. yra kviečiami į  projekto vadovės  režisierės Inesos Kurklietytės filmo ,,Anikė. Meilės istorija“ peržiūrą Klaipėdos Kultūros fabrike, o jau rugsėjo 17 d. 19 val. ,,Hofe“ bus galima išvysti šais metais dirbtuvių metu sukurtus filmus bei specialią ,,NordBaltic Incubator: Dokumentinė Klaipėda“ ankstesnias metais sukurtų filmų kolekciją. Įėjimas nemokamas.

Projekto rėmėjai ir partneriai: Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, VšĮ Culture Bridge, VšĮ ,,Medijų uostas“, UAB „Vakarų idėjos“, Klaipėdos Kino biuras.

Komentarai