Apdovanojimą pelnęs filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ garso takelis - kolekcinėje vinilinėje plokštelėje

"Nominum" inf.
2021 rugsėjo 17 d.

Vakar Anykščiuose vykstančiame dokumentinio kino festivalyje „Adox“ pristatyta pirmoji Lietuvoje filmo muzikos takelio vinilinė plokštelė – tai režisieriaus Arūno Matelio kurto filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ muzikos takelis, pelnęs „Sidabrinę gervę“. Kolekcinė garso plokštelė išleidžiama limituotu skaičiumi, o joje galima rasti ne tik visą kino filme skambėjusią muziką, tačiau ir į jį nepatekusį kūrinį.

Idėja filmo garso takelį išleisti vinilinėje plokštelėje kilo filmo kompozitoriui Alberto Lucendo, kurio nuomone  Lietuvos kino akademijos apdovanotas muzikos takelis nusipelnė fizinio pavidalo. „Bet koks skaitmeninis kūrinys yra linkęs greičiau išnykti, be to, skaitmenizacija tam tikrais aspektais sukėlė devalvaciją: daiktai prarado savo vertę ir daugeliu atvejų – kokybę. Būtent todėl tikiu, kad vertingiems dalykams reikia įgyti fizinę formą, o man geriausias formatas muzikai yra vinilinė plokštelė“, – apie motyvus įrašyti garso plokštelę pasakoja Berlyne gyvenantis ir kuriantis A. Lucendo.

Lietuvoje tai – pirmasis atvejis, kai filmo muzikinis takelis išleidžiamas garso plokštelėje. Todėl ši plokštelė yra išskirtinis įvykis mūsų šalies kino istorijoje, o kartu – melomanų ir kolekcininkų taikinys, nes jos  išleista tik 200 vienetų. Pirmuosius 20 egzempliorių su kompozitoriaus A. Lucendo parašu jau įsigijo kolekcionieriai.

Garso plokštelėje – iš viso šeši kūriniai: ne tik jau pripažinti ir įvertinti ekspertų, tačiau ir vienas, nepatekęs į filmą – pamirštas įdėti į galinius titrus kūrinys „Baikal“. „Kad muzikos kūrinys būtų nepanaudojamas kino istorijoje pasitaiko išties retai, dėl paprasčiausių ekonominių priežasčių: kompozitorių darbas yra brangus ir jų sukurtus kūrinius stengiamasi visad panaudoti. Mes vieno kūrinio neįdėjome, tačiau dabar jis suteikia plokštelei papildomo unikalumo“, – sako filmo režisierius A. Matelis.

Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ garso takelio plokštelę išleido Vokietijos nišinės leidybos prekės ženklas „Midira Records“, kurių internetinėje parduotuvėje ir galima ją įsigyti. Pasak A. Lucendo, ši įrašų leidybos įmonė buvo jo prioritetas, nes didžiausią dėmesį skiria atmosferinei muzikai bei pirmenybę teikia muzikos kokybei, o ne garsiam vardui ar geriems pardavimams. „Aš labai didžiuojuosi būdamas jų išleistų įrašų katalogo dalimi“, – tikina kompozitorius.

Jis pasakoja, kad „Midira Records“ žengė ir papildomą mylią – garso plokštelę išleido ne juodos spalvos, kaip įprasta: „Nuostabiųjų lūzerių“ vinilinė plokštelė yra „Giro d’Italia“ spalvų – rožinės ir žydros.

Ši vinilinė plokštelė ypatinga ir tuo, kad atskleidžia užkulisinių filmo kūrimo detalių – muzikiniai kūriniai joje išliko su darbiniais pavadinimais. Pavyzdžiui, filmo epizodui, kuriame dviratininkas baseine daro reabilitacinius pratimus, A. Matelis kompozitoriui pasufleravo kurti muziką įsivaizduojant dvi didžiules planetas, šokančias priešais Saulę. Šio takelio pavadinimas ir išliko „Dancing Planets“.

Oficialiai vakar pristatytą vinilinę plokštelę šiuo metu galima pamatyti Anykščiuose vykstančiame dokumentinio kino festivalyje „Adox“, fotografijų parodoje „Nuostabieji Lūzeriai. Fosilijos“, kur ji eksponuojama kaip parodos dalis.

Plokštelę įsigyti galima čia: https://midirarecords.bandcamp.com/album/wonderful-losers

Komentarai