Pasaulinė Dovilės Šarutytės filmo premjera įvyks Talino kino festivalyje

Rengėjų inf.
2021 spalio 14 d.

Debiutinis Dovilės Šarutytės filmas „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ pirmą kartą didžiuosiuose ekranuose bus parodytas lapkričio 24 dieną Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“. Filmas varžysis dėl geriausio debiuto įvertinimo konkursinėje programoje „First Feature“.

„Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ – asmenine patirtimi paremta kelionė ir kvietimas pažvelgti į save atsitraukus, bet neprarandant jautrumo sau ir aplinkai. Pagrindinę filmo veikėją, kurią suvaidino neprofesionali aktorė Agnė Misiūnaitė, po atostogų sukrečia žinia apie tėvo mirtį. Merginai tenka skubiai organizuoti atsisveikinimą. Ji stengiasi, kad kiekvieno atmintyje tėvas išliktų doras žmogus. Rūpindamasi kiekviena renginio detale, ji nespėja gedėti ir patenka į kuriozines situacijas. Svarbus dėmesys filme skiriamas ir jos santykiui su mama, kurią įkūnija aktorė Nelė Savičenko.

Kaip reaguotume į artimojo mirtį, iš anksto numatyti neįmanoma. Pasak režisierės, tinkamos ar netinkamos reakcijos į tokį įvykį tiesiog nėra. „Ir rašydama scenarijų, ir ieškodama režisūrinių sprendimų sąmoningai pasirinkau neturėti vienos neginčijamos vertybinės laikysenos. Šiuo pasakojimu noriu maksimaliai autentiškai atkurti subjektyvias savo pačios emocines patirtis. Tikiu, kad mano įžvalgos paveiks ir kitus“, – dalijasi D. Šarutytė.

Trumpametražiai D. Šarutytės filmai „Aš tave žinau“ (2009) ir „Nesiseka šiandien“ (2011) jai pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus, o 2016 metais sukurtas filmas „8 minutės“ Europos šalių kino forume „Scanorama“ pripažintas geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu. Visuose režisierės filmuose justi nesumeluota žmogiška patirtis, dėmesys detalėms, veikėjų neteisiantis žvilgsnis ir subtili, savita kino kalba.

D. Šarutytė neskubėjo kurti ilgametražio debiutinio filmo, laukė tinkamos temos. Nors išeities taškas filme – mirtis, kartu su scenaristu Titu Lauciumi rašytame pasakojime išvengiama slogaus kančios rodymo. Brandus žvilgsnis į save ir savo patirtį atsispindi ne tik filmo pasakojime, bet ir formaliuose sprendimuose. Operatoriaus Eitvydo Doškaus filmuotą vaidybinę filmo dalį papildo režisierės šeimos archyvai, kurių peržiūra ir atranka buvo didelis asmeninis iššūkis.

„Dovilę atsimenu iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vykusių egzaminų. Jos studentiško filmo projekto pristatymas mane suintrigavo. Po dešimties metų, kai Dovilė kreipėsi į mane norėdama kurti debiutinį filmą ir papasakojo apie temą, iškart sutikau. Pajutau, kad asmeniška jos istorija gali tapti jautriu, jaudinančiu filmu“, – sako filmo prodiuserė Uljana Kim.

Talino kino festivalis „Juodosios naktys“ vyks lapkričio 12–28 dienomis. Kvietimas į vieno svarbiausių regione kino renginių konkursinę programą garantuoja filmui tarptautinės kino bendruomenės dėmesį ir tolesnę jo kelionę po pasaulį. 

Filmą finansavo Lietuvos kino centras, Lietuvos kino ekranuose jis pasirodys 2022 metais.

Komentarai