Lietuvių laimėjimas Graikijoje: filmui „Piligrimai“ – prizas už geriausią scenarijų

"Kino pavasario" inf.
2021 lapkričio 15 d.

Jau antras svarus tarptautinis prizas šį rudenį atiteko lietuviškam kino filmui „Piligrimai“. Debiutinis režisieriaus Lauryno Bareišos ilgametražis, rugsėjį įvertintas Venecijos kino festivalio liūtu, 62-ojo Salonikų kino festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje apdovanotas už geriausią scenarijų. Įvertinimas paskelbtas lapkričio 14 d. festivalio uždarymo ceremonijos metu. 

„Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigiau operatoriaus studijas ir visuomet jaučiau, kad scenarijaus rašymas – sunkiausia filmo kūrimo dalis, tad šis prizas man asmeniškai labai brangus“, – emocijomis dalinosi apdovanojimų ceremoniją iš namų Lietuvoje stebėjęs L. Bareiša, ne tik parašęs „Piligrimų“ scenarijų, bet ir pats sumontavęs savo pirmąjį pilno metro filmą. 

Filmas „Piligrimai“ pasakoja apie du žmones (aktoriai Giedrius Kiela ir Gabija Bargailaitė), važiuojančius aplankyti Karmėlavos – miestelio Kauno rajone, kuriame buvo nužudytas jų artimasis. Kūrybinė komanda L. Bareišos gimtojoje Karmėlavoje praleido visą mėnesį, kur, scena po scenos, „Piligrimai“ buvo filmuojami chronologiniu principu.  Filmo prodiuserė – Klementina Remeikaitė, kartu su L. Bareiša įkūrusi kino gamybos kompaniją „Afterschool“.

Režisierius anksčiau yra sukūręs trumpametražius filmus „Dembava“, Kupranugaris“, „Pirtis“, „Kaukazas“, „Atkūrimas“ – pastarasis 2020 m. pristatytas Berlinalėje, trumpametražių filmų konkursinėje programoje.

„Piligrimai“ savo tema itin primena anksčiau matytus Bareišos trumpametražius, kurie taip pat apmąsto kriminalines istorijas ir siekia išmatuoti smurto poveikį individui – tai negailestingas, bet humaniškas pasakojimas apie žmogiškąją kančią ir jos padarinius“, – portale „ScreenDaily“ po peržiūros Salonikuose rašė britų kino kritikas Jonathan Romney. 

Salonikų kino festivalis kasmet lapkritį organizuojamas nuo 1960 m. ir yra svarbiausias industrijos įvykis Pietryčių Europos regione, žiūrovams dovanojantis plačią autorinio kino panoramą, parodas, koncertus, kūrėjų meistrystės pamokas ir diskusijas. Dabar ypač didelį dėmesį kylantiems kūrėjams ne tik iš aplinkinių šalių, bet ir viso pasaulio skiriantis renginys anksčiau buvo dedikuotas Graikijos kinui, o tarptautiniu tapo 1992 m. 

Po sėkmės Salonikuose „Piligrimų“ šiemet dar laukia tarptautiniai Talino ir Kairo kino festivaliai. Pastarajame bus paskelbtas Arabijos kritikų apdovanojimas, kuriam nominuoti ir „Piligrimai“. Jau prasidėjusioje kino šventėje Taline – didžiausiame „A“ lygio festivalyje Šiaurės Europoje – filmas dalyvauja Baltijos šalių konkursinėje programoje.

Pasaulinė „Piligrimų“ premjera įvyko 78-ajame Venecijos kino festivalyje, kur filmas pelnė geriausio „Orizzonti“ programos filmo apdovanojimą. Filmo premjera Lietuvoje planuojama 2022 m. pradžioje, jo platinimu užsiima „Kino Pavasaris Distribution“. Filmo sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.
 

Sekite „Piligrimų“ kelionę https://www.facebook.com/FilmPilgrims/

Komentarai