Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“– Kristijono Vildžiūno vaidybinio filmo „Dainos lapei“ pasaulinė premjera

Rengėjų inf.
2021 lapkričio 23 d.

„Jaučiu didžiulį džiaugsmą ir palengvėjimą, kad filmas pagaliau pasiekė kino ekranus, kitaip sakant, gimė“, – po pasaulinės vaidybinio filmo „Dainos lapei“ premjeros Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ kalbėjo filmo režisierius Kristijonas Vildžiūnas. 

Ilgametražis vaidybinis filmas „Dainos lapei“ pagrindinėje konkursinėje festivalio programoje varžysis su 19 filmų iš viso pasaulio.

Filmas yra vienas iš daugelio, kurio išleidimą sustabdė pandemija. „Net ši premjera Talino kino festivalyje juk galėjo neįvykti“, – sakė filmo režisierius K. Vildžiūnas. Klausydamas festivalio žiūrovų įspūdžių, jis teigia sulaukęs patvirtinimo, kad žiūrovai patyrė emocijų, kurių jis, kurdamas šį filmą, ir tikėjosi. „Dainos lapei pradėjo savo gyvenimą, viliuosi, kad jis bus sėkmingas“, – po premjeros kalbėjo K. Vildžiūnas.

Sėkmingu filmo pasirodymu Talino kino festivalyje džiaugėsi ir pagrindinis filmo aktorius Lukas Malinauskas: „Pirmą kartą dalyvauju tokiame dideliame kino festivalyje, esu labai dėkingas filmui „Dainos lapei“ už šią galimybę. Nuostabus jausmas vaikščioti tais pačiais koridoriais su kino kūrėjais, kurių filmus stebėjau dar mokyklos laikais. Tai labai įkvepia! Lietuvių delegacija didelė ir smagi, atmosfera – fantastiška. Panašu, kad ir festivalio publika puikiai priima Lietuvos kiną, o tai ypač glosto širdį.“

Filmo „Dainos lapei“ prodiuserė Uljana Kim sako, kad pasaulinė premjera tarptautiniame Talino „Juodųjų naktų“ festivalyje nėra atsitiktinė. „Tai – Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendras filmas, o šių šalių kūrėjus vienija ypatinga bendrystė“, – teigia kino prodiuserė U. Kim.

Filmas „Dainos lapei“ pasakoja roko dainininko Dainiaus istoriją. Trokšdamas sapnuose matytis su mirusia mylimąja, Dainius mokosi sapnaregystės meno. Jam padeda vietinių degtindarių išnaudojamas berniukas, kurį priglaudžia savo pelkių supamoje sodyboje. Orfėjo ir Euridikės mito motyvais paremta siurrealistinė sakmė audžiama Dainiaus sapnuose, susipynusiuose su posovietiniame letarge skendinčia provincijos kaimo realybe. Filmas suvienija dramos, maginės fantastikos, miuziklo žanrų elementus, skamba naujos grupės „Šiaurės Kryptis“ – Kristijono Vildžiūno ir Zigmano Butaučio dueto – dainos. 

Lietuvos režisieriui K. Vildžiūnui filmą kurti padėjo geriausi trijų Baltijos šalių profesionalai: tarptautinį IMAGO geriausio debiutuojančio operatoriaus apdovanojimą pelnęs latvių operatorius Jurgis Kminis, filmui siurrealistines dekoracijas kūręs garsus Latvijos animatorius ir dailininkas Jurgis Krasonas, estų animacijos ir vizualiųjų efektų meistrai Jaagupas Metsalu ir Albertas Kerstna, sukūrę įspūdingą monstriško vabzdžio personažą. Lietuvės kostiumų dailininkė Agnė Rimkutė bei grimo dailininkė Eglė Mikalauskaitė-Gricienė filmui sukūrė fantastinius pelkių demonų įvaizdžius. Gamtos garsų kupiną filmo garso takelį įrašė Saulius Urbanavičius, o žymus dokumentininkas ir operatorius Mindaugas Survila nufilmavo laukinių gyvūnų kadrus.

Lapkričio 12-ąją Taline prasidėjęs festivalis yra didžiausias ir vienintelis A klasės kino festivalis Šiaurės Europos regione. Filmo plėtrą ir gamybą finansavo Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Europos Tarybos fondas „Eurimages“, Latvijos nacionalinis kino centras, Estijos kultūros rėmimo fondas, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Nacionalinė filmo premjera numatoma kitų metų pradžioje. 

Nuotraukoje - Mantas Zemleckas, Kristijonas Vildžiūnas, Lukas Malinauskas.

Komentarai