Sukrečiantys filmo „Ayena“ pasakojimai apdovanoti už pagarbą herojėms

Nominum inf.
2022 rugsėjo 16 d.

Net du tarptautinius apdovanojimus neseniai pelnė indų režisieriaus Siddhant Sarin filmas „Ayena“ (hindi kalba šis žodis reiškia veidrodį) apie Europoje dažnai nutylimą smurto prieš moteris formą ir herojes, suradusias dvasinių jėgų atsitiesti. Šis filmas - bendras Indijos, Lietuvos ir Pietų Korėjos kinematografininkų darbas, kuris visus šiuos metus keliauja po tarptautinius festivalius ir sulaukia didžiulio žiūrovų, profesionalų, žiuri komisijų dėmesio.

Tarptautiniame Puerto Riko festivalyje filmui skirtas garbės diplomas už artimą ryšį, pagarbą ir pasitikėjimą tarp režisieriaus ir herojų, o tarptautiniame festivalyje „Dokumentika be sienų“ (Docs Without Borders) „Ayena“ apdovanota prizu už meistriškumą. 

Pagrindinės sukrečiančių „Ayena“ likimų herojės yra indės Ritu ir Faraha, išgyvenusios artimųjų smurtą – šių moterų veidai buvo apipilti rūgštimi ir nepagydomai sužaloti. Pasak režisieriaus, tokia smurto forma labai dažna Indijoje, Bangladeše, Pakistane, o nusikaltimų tikslas yra atimti iš moters jos tapatybę, užkirsti jos teisę į pilnavertį tolimesnį gyvenimą. Nepasisant to, kad „Ayena“ herojės išgyvena aplinkinių atstūmimą, vėliau jos tampa panašaus likimo moterų teisių gynėjomis, padeda kitoms suluošintoms moterims. „Ayena“ – tai kalbėjimas moterų vardu apie aukos statuso atmetimą ir herojų pasiryžimą pradėti gyventi iš naujo. 

„Ayena“ yra ilgametražis debiutinis filmas, kurį sukurti režisieriui S. Sarin padėjo Lietuvos kino gamybos kompanija „Nominum“, prodiuserė Algimantė Matelienė ir režisierius, prodiuseris Arūnas Matelis. Muziką filmui sukūrė kompozitorius Gintaras Sodeika. Lietuvoje įgyvendinti filmo postprodukcijos darbai. Filmo gamybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Lietuviška filmo premjera įvyko 2022 m. Vilniaus festivalyje „Kino pavasaris“. Premjeroje viešėjęs režisierius dėkojo už lietuvių pagalbą kuriant šį žmogaus orumą ginantį kūrinį, o filmo koprodiuseris Arūnas Matelis sakė, kad nesuabejojo filmo sumanymu nė sekundę. „Žiūrėdamas į Siddhanto filmo herojes matau ne veidus ir žaizdas, o moterų sielą. Jos man tampa lyg seserys, mamos, senelės. Tokie dalykai reti kine“, – kalbėjo A. Matelis.

Filmo „Ayena“ tarptautinė filmo premjera įvyko Budapešto dokumentinių filmų festivalyje, filmas jau rodytas Miuncheno, Bangladešo, Krokuvos, Mumbajaus ir kituose festivaliuose. Netrukus filmas bus pradėtas rodyti vienoje iš internetinių filmų platformų Lietuvoje.

Komentarai