Lietuvos pretendentas siekti „Oskaro“ apdovanojimo – Lauryno Bareišos filmas „Piligrimai“

LKC inf.
2022 rugsėjo 21 d.

JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtinto „Oskaro“ komiteto Lietuvoje sprendimu siekti prestižinio apdovanojimo šiemet patikėtas Lauryno Bareišos filmas „Piligrimai“ (2022, prod. Klementina Remeikaitė). Šis festivaliuose pripažintas filmas pretenduoja patekti į geriausio tarptautinio filmo nominantų sąrašą. 

Pretendento į „Oskarą“ rinkimų atranką organizuoja Lietuvos kino centras ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

Tarptautinį pripažinimą sulaukęs filmas „Piligrimai“ sužibėjo 78-ojo Venecijos kino festivalio „Orizzonti“ programoje, kurioje laimėjo geriausio filmo apdovanojimą. Taip pat, tarptautiniame Thessaloniki filmų festivalyje filmas buvo apdovanotas už geriausią scenarijų, o Cottbus’o filmų festivalyje Vokietijoje laimėjo FIPRESCI kritikų apdovanojimą. 

Užsienio platintojai REASON8 jau anksčiau sudarė sandorius dėl filmo platinimo ir rodymo kino teatruose Šiaurės Amerikoje. Filmą taip pat įsigijo kabelinės televizijos HBO platforma, kurios dėka L. Bareišos kūrinį pamatyti galės tūkstančiai Vidurio ir Rytų Europos žiūrovų. 

„Piligrimų“ istorijos centre – Indrė (vaid. Gabija Bargailaitė) ir Paulius (vaid. Giedrius Kiela), kuriuos sieja žiauriai žuvusio Mato mirtis. Paskatinti Pauliaus poreikio atpasakoti ir iš naujo išgyventi tragiškus įvykius, lėmusius Pauliaus brolio mirtį, Indrė ir Paulius nusprendžia darsyk išgyventi praeitį. 

Sumaniai elegantiškai ilguose kadruose po gabalėlį atskleisdamas artimų žmonių tragediją, kino kūrėjas Laurynas Bareiša kuria viltingą neišspręsto pykčio pilnų žmonių portretą.

„Abu su žmona esame filmų kūrėjai. Viena iš mūsų pramogų – pasivaikščiojimas miškuose už Vilniaus ir rinkti užrašus apie įdomias vietas būsimiems projektams,“ – pasakoja filmo rašytojas bei režisierius Laurynas Bareiša. „Mažas keliukas, kuriuo važiavome prieš ketverius metus, prisiminė laikraščio straipsnį apie apdegusį automobilį, kurio bagažinėje buvo rasta mergina. Atidžiai sekiau istoriją, apie kurią vėliau sukūriau trumpametražį filmą. Nors ir žinojau, kad mes nesame tikrojoje nusikaltimo vietoje, ašaros kaupėsi akyse vos pagalvojus apie tai, kas būtų, jei aukai artimas žmogus stovėtų vietoje, kurioje įvyko tragedija. Mano žmona nustebo, kad buvau toks nusiminęs, o nusprendžiau sukurti istoriją apie šį jausmą.“

Filmą atrinkusiame komitete šiais metais dalyvavo prodiuseris bei komiteto pirmininkas Kęstutis Drazdauskas, kino kritikė Živilė Pipinytė, animacinio kino kūrėjas ir prodiuseris Valentas Aškinis, aktorius bei menininkas Denisas Kolomyckis, režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis, kino kritikė Lolita Bytautaitė bei garso režisierius Jonas Maksvytis. 

Praėję Lietuvos komitetą, „Piligrimai“ toliau bus vertinami kitų akademijos komitetų, kurie žiūrės filmus-pretendentus iš visų pasaulio šalių ir skelbs tik penkis finalininkus, iš kurių tik vienas bus apdovanojamas „Oskaru“.

2021-aisiais metais tarptautinio vaidybinio filmo kategorijoje pretendentu į nominantus „Oskarui“ tapo Jurgio Matulevičiaus filmas „Izaokas“, o tarptautinėje dokumentinio filmo kategorijoje – Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“. 

Komentarai