Būsimasis Vytauto Katkaus filmas – tarptautinių partnerių dėmesio centre

m-films inf.
2023 gegužės 8 d.

Kanų kino festivalio „Kritikų savaitės“ programos „Next Step“ ir Les Arcs festivalio koprodukcijos mugės „Artekino“ apdovanojimus jau pelnęs būsimasis lietuvių režisieriaus Vytauto Katkaus filmas „Svečias“ (angl. „The Visitor“) šiomis savaitėmis sulaukė dar daugiau gerų naujienų. „Svečias“ buvo atrinktas dalyvauti viename svarbiausių kino projektų vystymo renginių Europoje – „Torino Film Lab“, o jo kūrėjai jau pasirašė sutartį dėl bendros filmo gamybos ir tarptautinių pardavimų su prancūzais „Totem Films“.

„Tai yra itin retas atvejis, kai dėl tarptautinių filmo pardavimų pavyksta sutarti tokioje ankstyvoje jo stadijoje. Sėkmingas būsimo filmo pasirodymas Kanuose ir Les Arcs tam turėjo didelės įtakos – „Svečias“ sulaukė itin daug palankaus dėmesio ir tai pritraukė bei įtikino tarptautinius partnerius“, – pasakoja filmo prodiuserė Marija Razgutė („M–Films“), besiimsianti jau ne pirmo bendro projekto su Paryžiuje įsikūrusia tarptautinių pardavimų ir kino gamybos kompanija „Totem Films“. Būtent Les Arcs festivalio (Prancūzija) metu vykusioje koprodukcijos mugėje ji kartu su režisieriumi Vytautu Katkumi ir prodiusere Brigita Beniušyte su „Totem Films“ pradėjo kalbėtis dėl filmo „Svečias“.

„Svečio“ filmavimai Lietuvoje suplanuoti 2024 m. rudenį, o iki tol filmo projektas dar ne kartą pasirodys tarptautinei industrijai. Būsimasis filmas buvo pakviestas dalyvauti „Torino Film Lab“ – viename svarbiausių kino projektų renginių Europoje. Jame vykstančiose „FeatureLab“ dirbtuvėse kasmet dalyvauja 10 jau pažengusioje vystymo stadijoje esančių filmų. Čia būsimo filmo projektą toliau vystys jo režisierius Vytautas Katkus, scenarijaus bendraautorė Marija Kavtaradzė ir prodiuserė Marija Razgutė.

Ši Italijos nacionalinio kino muziejaus rengiama programa trunka 6 mėnesius, jos dalyviai jungsis prie trijų dirbtuvių ir paskaitų ciklų, vyksiančių Madride, Turine ir nuotoliu. Kiekvieno filmo komanda turės asmenines konsultacijas su įvairios tarptautinės patirties turinčiais profesionalais – tarsis dėl scenarijaus, dirbs su režisūros, kinematografijos, garso, montažo, gamybos, finansavimo ir pardavimų bei auditorijos plėtros ekspertais. Kai kurie tarptautiniai konsultantai bus priskiriami individualiai, atsižvelgiant į konkrečius būsimo filmo poreikius. 

Debiutinį pilno metro V. Katkaus filmą „Svečias“ planuojama išleisti 2025-aisiais. Režisierius iki šiol yra sukūręs tris trumpo metro filmus. Jo debiutinis filmas „Kolektyviniai sodai“ (2019) dalyvavo Kanų „Kritikų savaitės“ programoje, antrojo trumpametražio filmo „Miegamasis rajonas“ (2020) premjera įvyko Venecijos kino festivalio programoje „Horizontai“, o paskutinis jo kūrinys „Uogos“ (2022) tapo pirmuoju lietuvišku filmu, rodytu pagrindinėje Kanų kino festivalio trumpametražių filmų programoje. 

Filmas „Uogos“ Kanų kino festivalio teikimu taip pat buvo deleguotas atstovauti festivalį Europos kino akademijos apdovanojimuose (EFA) ir pateko į trumpąjį kandidatų sąrašą. Nuo pasaulinės premjeros Kanuose, „Uogos“ aktyviai keliauja po kino festivalius ir juose laimi pagrindinius prizus: per metus filmas pasirodė net 42 tarptautiniuose festivaliuose. Neseniai „Uogos“ buvo pristatytas Lietuvoje ir čia pelnė geriausio lietuviško trumpametražio filmo apdovanojimą Vilniaus miesto kino festivalyje „Kino pavasaris“ bei buvo nominuotas birželį vyksiantiems Lietuvos nacionaliniams kino apdovanojimams „Sidabrinė gervė“.

Komentarai