Lietuviškas filmas Kanuose

Studijos “Nominum” inf.
2005 balandžio 14 d.
Šiemetinėje Kanų kino festivalio prestižinėje programoje "La Semaine de la Critique" ("Kino kritikų savaitė"), bus rodomas ir Arūno Matelio dokumentinis filmas ""Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį".
 
Autoritetinga kinematografinė organizacija European Coordination of Film Festivals (ECFF)  (vienijanti daugiau nei 200 kino festivalių), kurios vieni iš  narių yra Kanų kino festivalio  programos "La semaine de la critique" organizatoriai (Prancūzijos kino kritikų asociacija) šiemet sudarė programą "Europa in shorts" tik iš 8 trumpametražinių filmų (dokumentinių , animacinių , vaidybinių) ,  kurie per paskutinius penkiolika metų  buvo sukurti tuometinėje Europoje, neįėjusioje į EU, ir laikomi ryškiausiais naujos kino kalbos pavyzdžiais. Į šią garbingą programą yra įtrauktas ir A.Matelio filmas "Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį" , kurį dalis kritikų vadina "naujosios kartos dokumentikos  kino manifestu"  ar net filmu atvėrusiu pasauliui Užupį.
Po šios programos (ir filmo ) premjeros  Kanų kino festivalyje numatomas ir šios programos "Europa in shorts" turas dar per 20-30 kino festivalių .
Filmo rodymas iki galo dar nepatvirtintais duomenimis numatomas gegužės 19d.
Tai ne pirmas A.Matelio  dalyvavimas legendiniame Kanų kino festivalyje . Arūno Matelio dokumentinis (tai labai reta ir neįprasta Kanų festivalyje) filmas "Sekmadienis .Evangelija pagal liftininką Albertą" taip pat buvo rodytas 2003 m  Kanų programoje  "Quinzaine des Réalisateurs"
("Dvi režisierių savaitės").
 
A.Matelio filmas "Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį" buvo pirmasis filmas kuriame pagrindiniu veikėju buvo Užupis.Jis jau yra pelnęs ne vieną apdovanojimą , tame tarpe ir vieną prestižiškiausių trumpametražinių filmų festivalio - Oberhauzeno pagrindinį prizą.
Komentarai