Du lietuvių režisierių filmai - Šarūno Barto „Septyni nematomi žmonės“ ir Arūno Matelio „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ – dalyvaus tarptautiniame Kanų kino festivalyje

LFC ir studijos Nominum inf.
2005 balandžio 26 d.
Šiais metais vyksiančiame 58-ąjame Kanų kino festivalyje (gegužės 11-22 dienomis) pakviesti dalyvauti net du lietuviski filmai: naujasis, iki šiol dar niekur nerodytas Šarūno Barto pilnametražis vaidybinis filmas „Septyni nematomi žmonės“ ir Arūno Matelio dokumentinis filmas „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“.
 
Šarūno Barto vaidybinis filmas „Septyni nematomi žmonės“ pakviestas dalyvauti 37 – ąjį kartą rengiamoje programoje „Dvi režisierių savaitės“ („Quinzaine des Realisateurs“). Programoje – 21 filmas iš įvairių pasaulio šalių.
 
„Septyni nematomi žmonės“ yra Lietuvos („Kinemos grupė“), Prancūzijos („Gemini Films“), Portugalijos („Mandragoa Filmes“) ir Olandijos („Roaring Films“) bendros gamybos filmas. Jis buvo filmuojamas Lietuvoje ir Ukrainoje, Kryme. „Septyni nematomi žmonės“ yra trečiasis Š. Barto filmas, atrinktas į Kanų festivalį. Festivalio programoje „Ypatingas žvilgsnis“ („Un Certain Regard“) 1996 metais buvo rodomas šio režisieriaus filmas „Mūsų nedaug“, o 1997 metais – filmas „Namai“.
 
Kaip anksčiau paskelbė studija „Nominum“, autoritetinga kinematografinė organizacija European Coordination of Film Festivals (ECFF)  (vienijanti daugiau nei 200 kino festivalių), kurios vieni iš  narių yra Kanų kino festivalio  programos "La semaine de la critique" organizatoriai (Prancūzijos kino kritikų asociacija) šiemet sudarė programą „Europa in shorts“ tik iš 8 trumpametražinių filmų (dokumentinių, animacinių, vaidybinių),  kurie per paskutinius penkiolika metų  buvo sukurti tuometinėje Europoje, neįėjusioje į ES, ir laikomi ryškiausiais naujos kino kalbos pavyzdžiais. Į šią garbingą programą yra įtrauktas ir A. Matelio filmas „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“, kurį dalis kritikų vadina „naujosios kartos dokumentikos  kino manifestu“  ar net filmu atvėrusiu pasauliui Užupį.
 
Arūno Matelio filmas „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ jau yra pelnęs ne vieną apdovanojimą , tame tarpe ir vieną prestižiškiausių trumpametražinių filmų festivalio - Oberhauzeno pagrindinį prizą.
 
Tai pirmas kartas, kai šiame festivalyje dalyvauja du filmai iš Lietuvos.
 
Lietuvių režisierių filmų rodymo garsiausiame pasaulio kino festivalyje istorija siekia 1966 m., kai Kanų jaunimo filmų festivalyje  dalyvavo režisieriaus Arūno Žebriūno filmas „Paskutinė atostogų diena“ (pavadinimu „Mergaitė ir aidas“), pelnęs Didijį prizą. 1981 m. į konkursinę Kanų kino festivalio programą  buvo atrinktas režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmas „Faktas“ (pavadinimu „Nulinė kraujo grupė“), aktorė Jelena Solovej tuomet pelnė žiuri prizą už antraplanį moters vaidmenį. Programoje „Dvi režisierių savaitės“ 1999 metais buvo parodytas režisieriaus Valdo Navasaičio filmas „Kiemas“, o 2003 metais – režisieriaus Arūno Matelio „Sekmadienis. Evangelija pagal liftininką Albertą“.
Komentarai