Režisierės Janinos Lapinskaitės filmas “Stiklo šalis” pakviestas dalyvauti Tarptautiniame Karlovy Varų kino festivalyje

LFC inf.
2005 gegužės 23 d.
Režisierės Janinos Lapinskaitės filmas “Stiklo šalis” pakviestas dalyvauti 40-ame  Tarptautiniame kino festivalyje Karlovy Varuose (Čekija), vyksiančiame liepos 1-9 dienomis. Karlovy Varų festivalis yra laikomas vienu svarbiausių “A” klasės tarptautinių festivalių Centrinėje Europoje. “Stiklo šalis” dalyvaus konkursinėje programoje “East of the West”.
 
Janinos Lapinskaitės filmas “Stiklo šalis” yra režisierės debiutas vaidybiniame kine, jis sukurtas 2004 m. pagal rašytojos Vandos Juknaitės apysaką ir subtilia kino kalba pasakoja apie moters vidinį pasaulį, jos vienatvę ir išgyvenimus. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Nacionalinio dramos teatro aktorė Jurga Kalvaitytė, filmą nufilmavo operatorius Algimantas Mikutėnas.
 
Lietuvoje “Stiklo šalį” kino teatruose platina “Garsų pasaulio įrašų” kompanija, jis jau parodytas beveik visuose mūsų šalyje veikiančiuose kino teatruose. “Garsų pasaulio įrašų” duomenimis šį filmą Lietuvoje jau pažiūrėjo apie 3 tūkst. žiūrovų. “Stiklo šalis” dar bus rodoma Rokiškio, Kretingos žiūrovams, birželio mėn. jį galės pamatyti poilsiautojai Palangoje (“Naglio” kino teatre), rugsėjo mėn. jo sulauks Elektrėnų žiūrovai.
 
Ankstesni Janinos Lapinskaitės dokumentiniai filmai (“Iš elfų gyvenimo”, “Iš avinėlių gyvenimo”,“Venera su katinu”, “Aktas”,  ir kt.) yra dalyvavę daugelyje kino festivalių ir pelnę garbingų adovanojimų, tarp kurių – geriausio Baltijos šalių filmo prizas 2002 m. už filmą “Venecijaus gyvenimas ir Cezario mirtis” Arsenalo tarptautiniame festivalyje Rygoje.
 
1960 m. Karlovy Varų festivalyje lietuviškas novelių filmas “Gyvieji didvyriai” (rež. Balys Bratkauskas, Marijonas Giedrys, Vytautas Žalakevičius, Arūnas Žebriūnas) buvo apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu, B. Bratkausko režisuota šiame filme novelė “Lakštingala” pelnė Tarptautinės kritikų asociacijos prizą, o operatorius Jonas Gricius už poetiškai išreikštą mintį režisieriaus Arūno Žebriūno novelėje “Paskutinis šūvis” buvo apdovanotas diplomu. Nuo 1990 metų įvairiose Karlovy Varų festivalio programose yra dalyvavę Šarūno Barto filmai “Praėjusios dienos atminimui” ir “Koridorius”, Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių dokumentinis filmas “Laukimas”, Audriaus Stonio dokumentinis filmas “Viena”, vaidybiniai filmai “Kiemas” (rež. Valdas Navasaitis) ir “Nuomos sutartis” (rež. Kristijonas Vildžiūnas).
 
Komentarai