Kas naujo studijoje „A Propos“?

Studijos „A Propos“ ir LFC inf.
2005 birželio 29 d.

Režisierius Vytautas V.Landsbergis neseniai baigė filmuoti trumpo metražo vaidybinį-muzikinį filmą “Iš karčiamėlės” (studija “A Propos”), kuriame pagrindinius vaidmenis atliko dainininkas Linas Karalius ir aktorė Viktorija Kuodytė. Taip pat šiame filme nusifilmavo aktorė Dalia Overaitė bei Keistuolių teatro aktoriai Dalius Skamarakas, Vytautas Rašimas, Joana Čižauskaitė ir kt. Filmo operatorius Rytis Kurkulis, dailininkė Ramunė Skrebūnaitė.

Filmas bus montuojamas VRS studijoje, montažo režisierius Eimuntas Belickas, kuris kartu yra ir vienas iš filmo garso takelio autorių. Lietuvių liaudies baladę, kurios pagrindu ir buvo sukurtas scenarijus bei nufilmuotas filmas, Keistuolių teatro garso studijoje įdainavo Linas Karalius-Ezopas, gitara įgrojo Vytautas V. Landsbergis.

Filme į šiuos laikus perkeliama skaudi dzūkiška giesmė - metaforinė istorija apie bernelį, kuris girtas į išeina iš karčemos, įkrenta į upę, nuskęsta ir prie jo atlekia trys paukštės – mergelė, sesuo ir motina. Motina verkia visą amžių, sesuo trejis metelius, o mergelė nuo ryto ligi pietų, po pietų šoka, ulioja ir kitą bernelį susiranda...

Filmo režisierius Vytautas V.Landsbergis planuoja ateityje sukurti dar keletą liaudies dainų, baladžių ir romansų ekranizacijų, kurios gal susijungs į pilno metražo filmą “Dainos”.

1999 metais jau sukurtas pirmasis šios serijos filmukas “Karininko romansas”, kuris Lietuvos televizijos laidos “Erdvės” žiūrovų pripažintas geriausiu 2000 metų muzikiniu vaizdo klipu.

Taip pat studijoje jau įpusėjo dokumentinio filmo “Partizano žmona” filmavimai. Šis filmas pasakos apie sudėtingus likimo išbandymus atlaikiusią moterį – Nijolę Lukšienę-Paronetto, buvusią legendinio partizanų vado Juozo Lukšos-Daumanto žmoną. Šiuo metu Nijolė gyvena Niujorke. 1995 m. studijoje “A Propos” buvo sukurtas filmas “Baladė apie Daumantą” (rež. Vytautas V. Landsbergis), pasakojantis apie Juozo Lukšos-Daumanto likimą.

Filmo “Partizano žmona” autoriai – Vytis Vidūnas ir Kristijonas Kučinskas. Vytis Vidūnas - žinomas keliautojas ir orientalistas, šių metų Kino pavasaryje debiutavęs filmu “Arti dangaus”, pasakojančiu apie 2004 metais vykusią Baltistano ekspediciją, kurioj  kartu su alpinistu Vladu Vitkausku keliavo per Pakistano kalnus, ieškodami baltų protėvynės pėdsakų. 

Rudenį “A Propos” pratęs “Paskutinio interviu” filmavimus. Tai bus filmas portretas, skirtas kino režisieriaus Raimondo Vabalo atminimui. Filmo pagrindą sudarys interviu su režisieriumi, nufilmuotas likus kelioms dienoms iki jo mirties. Filme prisiminimais dalinsis režisieriaus artimieji, bendražygiai, taip pat bus įmontuotos geriausios režisieriaus R.Vabalo filmų ištraukos.  Filmo autoriai – Agnė Marcinkevičiūtė, Vaidotas Digimas, Kristijonas Kučinskas.

Komentarai