Lietuviška dokumentika Tokijuje

LFC inf.
2005 spalio 5 d.
Spalio 4 ir 5 d. Tokijuje, Vasedos universitete rodoma didžiulė lietuviško dokumentinio kino programa “Trys poetinės dokumentikos kūrėjų kartos”. Programą lydės simpoziumas “Kas yra poetinė dokumentika?”. Japonijos žiūrovai pamatys penkiolika filmų, tarp kurių  – garsiausia Lietuvos dokumentinio kino klasika  - Roberto Verbos „Senis ir žemė“ (1965), „Šimtamečių godos“(1969), Almanto Grikevičiaus „Laikas eina per miestą“ (1966), Henriko Šablevičiaus „Apolinaras“ (1973), „Kelionė ūkų lankomis“ (1973), Edmundo Zubavičiaus „Jautrumo kaip duonos“ (1979) ir kiti. Taip pat bus parodyti Audriaus Stonio „Skrajojimai mėlynam lauke“, Arūno Matelio „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“, Valdo Navasaičio „Rudens sniegas“, Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių „Iliuzijos“, Šarūno Barto „Praėjusios dienos atminimui“,  Oksanos Burajos  „Dienoraštis“.
Retrospektyvoje Tokijo žiūrovai galės pamatyti ir Jono Meko filmą „Zefiro Torna arba Scenos iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“ (1992) bei du dokumentinius kūrinius apie patį Meką - Vytauto V.Landsbergio „Niujorkas - mano šuo“ ir Algimanto Maceinos „Aš radau..., arba Palakiojimai“.
Susitikimuose su Japonijos kinematografininkais ir žiūrovais dalyvaus dokumentinio kino kritikė Rūta Oginskaitė ir režisierius Audrius Stonys. R.Oginskaitė skaitys pranešimą „Kinas keliauja per laiką“, o A.Stonys kalbės tema „Faktas ir interpretacija dokumentiniame kine“. Spalio 6 ir 8 d. kino teatre „Uplink factory“ bus surengti režisieriaus A.Stonio kūrybos vakarai.
Komentarai