Amsterdamo kino festivalio konkurse ir lietuviškas filmas

Nominum inf.
2005 lapkričio 22 d.
Lakričio 24 d. prasideda (ir tęsis iki gruodžio 4d.) vienas didžiausių ir prestižiškiausių dokumentnio kino festivalių pasaulyje - Tarptautinis Amsterdamo dokumentinio kino festivalis (IDFA). Šiame festivalyje bus dvi pagrindinės konkursinės programos (priklausomai nuo fimo trukmės ) kuriose filmai varžysis dėl „Joris Ivens“ (ir 12.500 Eurų) ir „Sidabrinio Vilko“ (ir 10.000 Eurų) prizų.

Festivalio konkursinėje programoje dėl „Sidabrinio Vilko“ prizo dalyvaus ir naujausias Arūno Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę“. Konkursinėje programoje bus rodoma 20 filmų iš 19 pasaulio šalių. Dėl „Sidabrinio Vilko“ prizo kartu varžysis garsių šiuolaikinio dokumentinio kino režsierių V.Kosakovskio (Rusija) , M. Drygo (Lenkija) ir kt. naujausi filmai.

Šis A.Matelio filmas taip pat jau yra spėjęs užsitarnauti eurponės kino visuomenės dėmesį, laimėdamas pagrindį Liepcigo festivalio prizą „Auksinį balandį“ bei iškovojęs prestižinę Europos Kino Akademijos Nominaciją kategorijoje „Geriausias 2005m. Europos Dokumentinis filmas“.

A.Matelio filmas - tai lyriška ir asketiška esė iš Santariškių vaikų ligoninės.

Festivalyje be pagrindinių konkursų dar bus per 10 įvairiausių programų, kuriose bus rodoma apie 200 filmų. Tarp jų bus galima išvysti į konkursines programas neatrinktus, bet didelį susidomėjimą keliančius tokių kino grandų, kaip Werneris Herzogas, Raymondas Depardonas ir kt., naujausius filmus.

Amsterdamo festivalio metu taip pat vyksta ir viena didžiausių pasaulyje kino mugių “Doc for Sale“, kuri atveria kelius dokumentiniams filmams būti parodytiems pasaulyje (per TV ar kino teatruose), bei „Finansavimo Forumas“, kuris kino prodiuseriams padeda pritraukti lėšas naujiems projektams. Mugėje „Doc for Sale“, bendraujant su garsia tarptautine dokumentinio kino distribucine kompanija „First Hand Films“, bus pristatytas naujausias A.Matelio filmas „Prieš parskredant į Žemę“, o dalyvauti „Finansavimo Forume“ yra atrinktas naujas A.Stonio dokumentinio kino projektas, kurį pristatys autorius.

Apie festivalio eigą informuos virš 400 žurnalistų iš įvairių pasaulio šalių.
Komentarai