“Prieš parskrendant į Žemę” apdovanotas “Didžiuoju antspaudu”

Nominum, LFC inf.
2006 vasario 26 d.

Arūno Matelio filmas "Prieš parskrendant į Žemę" laimėjo pagrindinį “Didžiojo antspaudo” (Big Stamp) prizą didžiausiame Balkanuose  dokumentinio kino festivalyje “Zagreb DOX” (Kroatija).  Konkursineje programoje dalyvavo 30 garsiausių praėjusių metų filmų iš viso pasaulio . Anot festivalio žiuri narės Rados  Sesic  ( ji yra Jan Vrijman'o fondo, remiančio dokumentinį kiną, ir daugelio festivalių atrankos komisijų narė) -  žiuri  labai patiko filmas ir didelių diskusijų dėl pagrindinio prizo nebuvo, nepaisant to,  kad tarp A. Matelio filmo konkurentų buvo Joris Ivens prizo  Amsterdamo festivalyje laimėtojas, Sundance festivalio prizininkas, Oskaro nominantai.

Festivalis vyko perpildytose salėse  ir  sulaukė ne tik didelio Zagrebo žiurovų, bet ir Kroatijos politikų dėmesio. Kroatijos  prezidentas Stipe Mesić, palaikydams savo šalies dokumentinio kino kūrejus, dalyvavo visose kroatų filmų peržiurose, o su filmų autoriais ir festivalio svečiais iš kitų šalių neformaliai bendravo tradicinėje festivalio vakarėlių vietoje – Hemingway’aus klube. 

A.Matelio filmas labai palankiai buvo vertinamas ir festivalio žiurovų – jis ilgai pirmavo auditorijos prizo rinkimuose, tačiau festivalio pabaigoje į antrą vietą jį nustūme  Bosnijos ir Hercogovinos režisierės Nedžad Begovic filmas “Sasvim Licno”(jis tik 0.05 balo aplenkė lietuvišką filmą), kuris laimėjo ir regioninės, Balkanų šalių, konkursinės programos prizą. 

Tai trečias festivalis, kurio konkursineje programoje dalyvauja šis A.Matelio filmas, ir jis trečią kartą apdovanojamas pagrindiniu prizu. Prieš tai filmas pelnė garsiausių dokumentikos festivalių pasaulyje Leipcigo ir Amsterdamo festivalių pagrindinius prizus. “Prieš parskrendant į Žemę” buvo Europos kino Akademijos nominuotas geriausiam Europos 2005 m dokumentiniam filmui, o Lietuvoje įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija, pagrindiniu Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizu. 

 

Komentarai