Naujo dokumentinio filmo „Lietuva. 24 valandos“ premjera įvyks „Skalvijoje“

LFC, „Jungtinių Baltijos projektų“ inf.
2006 balandžio 19 d.

Vilniuje „Skalvijos kino centre“ balandžio 29 d., šeštadienį, 15 val. įvyks režisieriaus Juozo Javaičio filmo “Lietuva.24 valandos” premjera.

„Ar galėtum papasakot, kokia buvo ta diena, kai gimei? Koks buvo oras, ką veikė žmonės, apie ką jie galvojo, kuo tikėjo, apie ką svajojo, ar buvo laimingi?“ – klausia naujojo dokumentinio filmo kūrėjai, pristatydami savo kūrinį visuomenei.

Kaunietė Gabija, kuriai šiemet balandžio 30-ąją sueis dveji metukai, užaugusi visa tai galės pamatyti filme „Lietuva. 24 valandos -  pamatyti savo gimimo dieną.

Kol Gabijos mama Asta laukė mergytės atėjimo į besikeičiantį pasaulį, Lietuva gyveno įprastą gyvenimą su savo vaikais ir seneliais, didvyriais ir eiliniais, žvejais ir duonos kepėjais, kariais ir dvasininkais, politikais ir menininkais, su savo girtuokliais ir pakelės šunyčiais, su parskridusiais paukščiais ir ramesnio gyvenimo ieškančiais pabėgėliais...

Filmas „Lietuva. 24 valandos“ – atviras ir nuoširdus, kartais ironiškas žvilgsnis į nepadailintą Lietuvos kasdienybę – kokie mes buvome tą istorinę dieną. Tai Lietuva be šventinio grimo, taiki ir rami diena, tokia kaip visos: rytas - diena - vakaras. Tik šventinė pabūklų salvė prie naujosios ES sienos ir krūptelėjęs Medininkų tragedijos liudininkas Tomas Šernas primena, kiek didelių ir mažų žingsnių buvo nueita iki šios istorinės Lietuvai datos.

Filme atpažįstamas meistriškas žinomo Lietuvos dokumentininko Juozo Javaičio braižas, pasižymintis psichologiniu įžvalgumu ir sugebėjimu atverti žmogaus sielą. Visi filmo epizodai nufilmuoti per vieną parą ir apima visą Lietuvą. Tai autentiškas laiko dokumentas, įprasminantis kasdienybės tėkmę.

Filmo scenarijaus autorius ir režisierius -Juozas Javaitis

Režisieriai asistentai - Daiva Bilinskienė, Evaldas Brazys, Ieva Javaitytė

Operatoriai -Donatas Buklys, Nerijus Didvalis, Laisvis Karvelis, Vytas Plytnikas

Garso operatoriai -Algis Apanavičius, Petras Baronas,  Audrius Penkaitis, Saulius Urbanavičius

Montuotojas -Audrius Kasperavičius

Prodiuserė - Greta Jovaišienė

Filmo trukmė – 52 min.

Filmo distributorius - UAB „Jungtiniai Baltijos projektai“

 

Šis filmas – sudėtinė foto- ir kino projekto „Lietuva.24 valandos“ dalis.

2004 metų gegužės 1 dieną Lietuva tapo Europos Sąjungos nare.

Dieną prieš tą istorinį įvykį Foto naujienų agentūros INNA iniciatyva į Lietuvą atvyko būrys žinomų užsienio spaudos ir meninės fotografijos meistrų, kurie kartu su Lietuvos fotomenininkais bei keliomis filmavimo grupėmis vieną parą (2004 m. balandžio 30 d. 6:00 – gegužės 1 d. 6:00) visoje šalyje minutė po minutės fiksavo Lietuvos žmonių gyvenimo akimirkas istorinio įvykio išvakarėse.

Tarptautinis projektas „Lietuva. 24 valandos“ tapo unikalia proga per 24 valandas pamatyti Lietuvą iš arti, įsižiūrėti į žmonių kasdienybę ir tekantį laiką.

Lietuvos kasdienybės akimirkos, žymių menininkų dėka tapusios išskirtinėmis, užfiksuotos 160 puslapių fotoalbume su 230 fotografijų bei valandos trukmės dokumentiniame filme.

Projekte dalyvavo 63 Lietuvos ir užsienio fotografai, 12 žmonių komanda nufilmavo per 20 valandų vaizdo medžiagos. Per 24 valandas Lietuvos keliais nuvažiuota per 15 000 kilometrų - tai būtų toliau nei nuo Vilniaus iki Pekino - ir padaryta per 20 000 kadrų.

Projekte dalyvavo tokie spaudos ir meninės fotografijos meistrai kaip Yann Arthus-Bertrand, Maher Attar, Bruno Barbey, Antoine  D‘Agata, Alexis Duclos, Francoise Huguier (Prancūzija), Jacky Chapman, David Levene, David Rose, Sion Touhig (Didžioji Britanija), Casper Dalhoff (Danija), Frederik Naumann (Norvegija), Ralf Schulten (Vokietija), Patrizia Pulga (Italija), Mirjam Wirz (Šveicarija), Oleg Klimov, Yuri Kozyrev, Oleg Nikishin (Rusija), Oleksandr Glyadelov (Ukraina), Jane Evelyn Atwood, Stanley Greene (JAV), Algimantas Aleksandravičius, Ramūnas Danisevičius, Andrius Petrulevičius, Antanas Sutkus (Lietuva), ir kt.

Projekto organizatoriai - Foto naujienų agentūra INNA, bendradarbiaujanti su viso pasaulio naujienų agentūromis ir žiniasklaida. Per 15 agentūros gyvavimo metų jos archyve susikaupė fotografijose užfiksuotos svarbiausios Lietuvos bei užsienio politikos, ekonomikos, kultūros, sporto ir kitų gyvenimo sričių akimirkos. INNA fotografijos publikuotos Lietuvos spaudoje ir tokiuose pripažintuose leidiniuose kaip Newsweek, Time, Paris Match, Gala ir kt.

Projekto direktorius - Liutauras Strimaitis

UAB „Jungtiniai Baltijos projektai“ direktorius – Evaldas Brazys

 

 

 

 

Komentarai