Režisierius Algimantas Puipa Vilniuje filmuoja naują vaidybinį filmą "Raganos ir lietus"

LFC inf.
2006 balandžio 23 d.

Balandžio 21 d., penktadienio popietę sostinės žurnalistai buvo pakviesti į naujo vaidybinio filmo "Ragana ir lietus" filmavimo aikštelę viename iš negyvenamų Trakų gatvės namų. Čia įvyko spaudos konferencija, kurioje dalyvavo filmo režisierius Algimantas Puipa, operatorius Algimantas Mikutėnas, pagrindinių vaidmenų filme atlikėjai Rasa Samuolytė ir Aleksas Kazanavičius, filmo prodiuseriai Uljana Kim, Ramūnas Škikas, Živilė Januškaitė ir kiti filmavimo grupės nariai.

Konferencijos dalyviai buvo supažindinti su tuo, kaip gimė šis projektas. Idėja sukurti filmą, kuris patrauktų plataus žiūrovų rato dėmesį priklauso Ramūnui Škikui (Lietuvos kino studija), kuris su režisieriumi A. Puipa kreipėsi dėl bendradarbiavimo į prodiuserę Uljaną Kim. Taip gimė dviejų studijų - Uljanos Kim studijos ir Lietuvos kino studijos - tandemas, besirūpinantis filmo gamyba. "Esame dižiausia kino gamybės bazė Baltuijos šalyse, svarstėme, kad turime nenaudojamų galimybių, todėl ir sumanėme jas intensyviau naudoti", - sakė spaudos konferencijoje Ramūnas Škikas.

Algimantas Puipa sakė, kad jį suintrigavo galimybė pabandyti sukurti filmą pagal lietuvišką bestselerį, kurio istorija - drastiška mūsų krikščioniškame krašte, nes kalba apie jaunos moters meilę kunigui. Režisierius sakė, kas kartu su rašytoja Jurga Ivanauskaite sukūrė bemaž 5 ar 6 filmo scenarijaus variantus, tačiau pabaigti jį jam teko vienam. Jis pabrėžė, kad tai tikrai nebus vieno romano ekranizacija, nes scenarijus remiasi kelių romanų motyvais. Kartu su J. Ivanauskaite buvo sumanyta, kad į filmą įeis ir dar viena siužetinė - psichoterapeutės - linija. "Tai dviejų moterų drama", - sakė režisierius. O paklaustas apie tikslesnį filmo žanrą, prisiminė laikus, kai videofilmų nuomos punktuose prie kai kurių filmų buvo rašoma "žiznenij". Režisierius kalbėjo, kad šiuo filmu jis sugrįžta prie jam artimo vizualinės kino kalbos kinematografo. "Prieš tai padariau šiek tiek "protokolinį" filmą, o dabar Jurgos literatūroje esančius motyvus stengsiuosi perteikti vizualiomis priemonėmis".

Taip pat Algimantas Puipa sakė, kad naujame filme nevengs erotinių scenų. "Tai bus estetiškos, gal kiek neįprastos mūsų lietuviškam supratimui apie valstietišką erotiką, scenos", - sakė režisierius. Anot jo, tokios scenos yra ypatingai sunkios filmavimo metu visiems - ir režisieriui, ir aktoriams. "Galiu tik pasakyti, kad po kai kurių nufilmuotų scenų filmavimo grupė plojo aktoriams, o tai jau šį tą reiškia", - santūriai džiaugėsi režisierius. Jis negailėjo komplimentų aktorei, pagrindinio Vikos vaidmens atlikėjai Rasai Samuolytei. "Kai tik nufilmavome bandymus, iškart supratome, kad Rasa yra tikras atradimas". Pati aktorė spaudos konferencijos metu, sakė, kad nenorėtų net užuominomis kalbėti apie savo herojės charakterį, nes viskas gimsta filmavimo metu.

Vikos aistros kurstytoją, kunigą vaidina Aleksas Kazanavičius, o jos vyro vaidmenį filme kuria Kostas Smoriginas - jo herojus rašo dainas, ir, galų gale, išprotėja. Psichoanalitikę Ritą vaidina Klaipėdos teatro aktorė Nelė Savičenko.         

Filmavimo grupės nariai sakė, kad jiems ypatingai svarbi miesto savivaldybės parama - leidimai filmuoti gatvėse ir pan.

 Pagrindinis filmo finansinis rėmėjas yra Lietuvos kultūros ministerija.

Filmavimo darbai buvo pradėti balandžio 5 d., juos užbaigti tikimasi gegužės mėn.

Kristinos Sereikaitės nuotraukos

 

Komentarai