Menininko Evaldo Janso filmas pristatytas tarptautiniame festivalyje “Rencontres Internationales” Paryžiuje

"E studijos" inf.
2007 lapkričio 27 d.

Lapkričio 25 dieną Prancūzijos sostinėje vykstančiame keturioliktajame “Rencontres Internationales” (“Tarptautiniai susitikimai”) naujojo kino bei šiuolaikinio meno festivalyje lietuvių kino menininkas Evaldas Jansas programoje “I love my curator” pristatė filmą “Būti išstatytam” (“To be on Show”). Nuo lapkričio 22 iki gruodžio 1 dienos Pompidou centre vyksiančiuose renginiuose šiuolaikinio meno kūrėjai iš viso pasaulio pristatys filmus, video bei kitas instaliacijas, multimedia ir kitus koncertus, bus rengiamos filmų premjeros, parodos. Festivalio progama, šiais metais jau pristatyta Madride ir Berlyne, taip pat vyks Jeu de Paume muziejuje, meno centro rūmuose Tokijuje. “Tarptautinių susitikimų” programa, kurioje pasirodė ir kontraversiškasis E.Janso filmas, buvo formuojama renkantis iš 6200 darbų: 200 jų atrinkti iš Vokietijos, Prancūzijos bei Ispanijos, o likę 60 iš kitų valstybių.

 

Lietuvoje filmas “Būti išstatytam” buvo pristatytas pernai lapkričio 7 d. “Skalvijoje” ir šiemet mažųjų kino formų festivalyje “Tinklai”, kurio organizatorius Artūras Jevdokimovas, pristatęs filmą, pasakė, jog iš video menininko Evaldas Jansas tapo kino režisieriumi, o jo kūrinys abejingų nepaliko.

 

“Evaldo Janso filmas pasakoja tragišką ir autoironišką fikciją, kurios siužetą jungia mikčiojančio herojaus pasakojimas, kaip jis pateko į psichiatrinę ligoninę. „Lyrinis herojus“ už kadro kažkodėl kalba lietuviškai, o tai gerokai stebina, nes visa kūrinio stilistika gerokai asocijuojasi tiek su absurdo dėsnius interpretuojančiais oberiutais, tiek su V.Pelevinu, ir kaip nebūtų juokinga net su M.Bulgakovu – vien ko vertas nuogas skrydis su nuotykiais. Filmui, kuriame autorius apsinuogina dvasiškai labiau nei fiziškai, sunku pritaikyti konkrečias žanrines charakteristikas. Tai lyg ir video projektas, lyg ir mistinis trileris” (Vaidilutė Brazauskaitė).

 

Evaldas Jansas, šiuo metu baigiantis kurti ir montuoti savo naująjį filmą “Garso takelis”, kuris, numatoma, bus pristatytas pavasarį, yra vienas rimčiausių šiuolaikinių Lietuvos videomenininkų, tapytojas ir egzistencinis mąstytojas, savo darbuose sprendžia socialines problemas. Jis kūrybinėje veikloje dalyvauja jau 15 metų ir yra sukūręs nemažai konceptualių projektų, instaliacijų, taip pat garsėja itin ekstremaliais performansais. 

 

 “Tarptautinių susitikimų” meno diskusijoje tema “Naujosios video ir naujųjų medijų sklaidos priemonės” kartu su meno praktikais iš žymiausių pasaulio šiuolaikinio meno centrų dalyvaus ir Lietuvos menotyrininkas, Lietuvos šiuolaikinio meno centro kuratorius Valentinas Klimašauskas. Diskusijoje bus nagrinėjamos naujųjų ir “nematerialiųjų” meno formų saugojimo, sklaidos ypatumai, nes šios formos yra pažeidžiamiausios ilgesnėje laiko trukmėje.

 

Lietuvių kelionę į Paryžių parėmė ir organizavo LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Ina Kniurienė, Lietuvos Institutas.

 

Informacija apie festivalį  http://art-action.org

Komentarai