Vasario 23d. Prahoje Čekų operatorių asociacijos pagrindis apdovanojimas atiteko Lietuvos operatorių asociacijos nariui operatoriui Ramūnui Greičiui

"Cineveros"inf.
2008 vasario 25 d.

Kiekvienais metais Čekijos Kino ir TV akademija skelbia metų vietinius „Oskarus“ vadinamus „Čekų liūtais“ Šiais metais varžosi padovanojimams gauti 23 Čekijoje nufilmuoti filmai. Vasario 9d. Čekų televizijos tiesioginės trasnsliacijos metu Ramūno Greičiaus nufilmuotas filmas „Paslaptys“* už operatorinį darbą buvo  nomituotas  „Čekų liūtui“.   „Čekų liūtų“ nominantus renka ir už nugalėtojus balsuoja visų profesijų kino akademikai. Galutio balsavimo paskelbimas  ir iškilminga ceremonija vyks šių metų Kovo 1d.

 

Nusistatę griežtesnius operatorinio meno vertinimo kriterijus Čekijos operatorių asociacijos nariai  sukūrė operatoriams skiriamo „Čekų liūto“ apdovanojimo altermatyvą. Čekų operatorių asociacijai  atstovauja 190 operatorių. Operatorių asociacija savo apdovanojimu, kuris dažnai nesutampa su „Čekų liūto“ apdovanojimu, bando atkreipti akademinės šalies kino visuomenės dėmesį  į operatoriaus profesijos vertinimui būtiną išsilavinimą.  Praeitais metais šį apdovanojimą pelnė Jirži Menzelio filmo „Aš aptarnavau Anglijos karalių“ operatorius Jaromir Šofr.

 

Šiais metais Čekų operatorių asociacija savo pagrindiniu prizu apdovanojo Lietuvos operatorių asociacijos narį Ramūną Greičių.

 

Filmo režisierė Alice Nellis už ankstesnius savo filmus („Ene Bene“, „Vylet“)   apdovanota San Francisko, San Sebastijano festivalių pagrindinias prizais. 2007 gegužės 6 dieną Alice Nellis filmas „Tajnosti“  buvo parodytas   žurnalistams. Garsūs šalies  kino žurnalai „Premjera“ „Cinema“ įvertino filmą, kaip geriausią, kuris 2007 metais yra sukurtas šalyje ( tuo metu premjerų buvo 10, viso šalyje per metus padaromi 18-22 vadybiniai filmai)

 

Ramūnas Greičius džiaugiasi, kad pavyksta filmuoti pagal gerus scenarijus ir su gerais režisieriais, kad malonu kurti darbus kurie vertinami  tiek kritikų tiek žiūrovų. Filmo „Tajnosti“ prodiuseris pagal sutartį prie operatoriaus pavardės įrašė LAC raides. Tai nuoroda, kad operatorius priklauso  Lietuvos Operatorių Asocijacijai bei Europos kino operatorių (IMAGO) federacijai.

 

2007 metais tai jau antras Ramūno Greičiaus operatorinis  filmas, kurio  premjera  įvyko Čekijoje ir Slovakijoje. Kovo  mėnesį  režisierius Janas Sverakas (apdovanotas už savo filmus  daugiau nei 30 prestižinių prizų, tame tarpe ir Oskaru už filmą „Kolia“ ) pristatė žiūrovams naują savo filmą  „Vratnė lahvi“ ( Superkami buteliai ). Ramūnas Greičius buvo šio filmo antras operatorius. Per 3 mėn filmas surinko 900 000 žiūrovų  ir jau sumušė visų laikų čekiško filmo žiūrovų lankomumo rekordą.

 

 

Komentarai