Režisieriaus Gintaro Makarevičiaus filmas "Žiemos paralelės" apdovanotas pagrindiniu prizu Šveicarijoje (papildyta)

"Panoptikumo" inf.
2008 gegužės 2 d.

Lugano mieste (Šveicarija) vykusiame kino festivalyje „Fair Play“ mūsų tautietis kino režisierius Gintaras Makarevičius pelnė pagrindinį prizą už savo naujausią dokumentinį filmą „Žiemos paralelės“.

 

Filmas vaizduoja socialinę kasdienybę mūsų liūdnojoje Lietuvoje. Šunų prieglauda, globos namai, pabėgėlių centras, sudaužytas automobilis... Tai nėra graži pasaka apie žiemą. Tai atviras pasakojimas apie žiemą, kuri apsigyveno mūsų darbo vietose, namuose ir širdyse.

 

Kurti filmą režisieriui padėjo operatorius Audrius Kemežys, kompozitorius Vidmantas Bartulis, prodiusavo kino režisierius ir prodiuseris Arturas Jevdokimovas.

 

Apdovanojimas reikšmingas tuo, kad menininkų darbai šiam konkursui teikiami tik kuratorių komiteto kvietimu. Komitetą sudaro nepriklausomi kuratoriai – institucijų vadovai, menininkai ir kino pramonės ekspertai, atrenkantys talentingiausius kinematografininkus iš įvairiausių šalių. Apdovanojimo tikslas – skatinti naujų vizualinių stilių ir kalbų raidą. „Fair Play“ siekia sukurti tarptautinį kontekstą diskusijoms apie kinematografą ir suburti profesionalius menininkus. Projekto varomoji jėga – stebinti ir jaudinti publiką nauja kino kalba, kuri galėtų tapti vyraujančios komercinės kino pramonės alternatyva.

 

Gintaras Makarevičius gimė 1965 m. Trakuose. 1994 m. baigė tapybą Lietuvos valstybiniame dailės institute. Nuo 1994 m. dalyvauja bendrose bei personalinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje, sukūrė scenografiją net dvidešimčiai spektaklių įvairiuose Lietuvos teatruose.

 

Už scenografiją Petro Vaičiūno komedijai „Patriotai“ (Valstybinis jaunimo teatras, režisierius Jonas Vaitkus) ir Dea Loher dramai „Ruzvelto aikštė“ (Kauno valstybinis dramos teatras, režisierius Gintaras Varnas) 2008 metais Gintaras Makarevičius pelnė Auksinį scenos kryžių.

 

Nuo 1999 metų Gintaras kuria dokumentinius videofilmus. „Žiemos paralelės“ – jau septintasis. Jis ir „nuskynė“ prestižinio festivalio auksą.

 

Čia apie festivalį galite sužinoti daugiau:
http://www.fairplay-lugano.com/winners.html

 

Nuotraukoje režisierius Gintaras Makarevičius (dešinėje) ir operatorius Audrius Kemežys.

 

 

 

 

 

 

Komentarai