Režisierės Kristinos Buožytės filmą „Kolekcionierė“ DVD laikmenoje bus galima įsigyti jau šią savaitę

"Acmefilm" inf.
2008 lapkričio 24 d.

Lapkričio 28 dieną prekybos vietose DVD formatu pasirodo jaunosios lietuvių režisierių kartos atstovės Kristinos Buožytės filmas „Kolekcionierė“. Debiutavusi šių metų „Kino pavasaryje“, kino juosta gavo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą kaip geriausias šių metų lietuviškas filmas, o tarptautiniame festivalyje „Kinošok“ - apdovanojimą už geriausią režisūrą pilno metražo filmų kategorijoje.

 

Išleidžiamame DVD bus ir filmas apie “Kolekcionierės” kūrimą, nuotraukų iš filmavimo aikštelės galerija bei filmo treileris. Tai – vienas pirmųjų lietuviškų filmų DVD, kuriame galima rasti ir papildomos su filmu susijusios informacijos. Ši praktika jau seniai paplitusi visame pasaulyje.

 

Emocijų kolekcija

 

“Kolekcionierės” istorija sukasi apie privačioje klinikoje dirbančią jauną medikę Gailę, kuri po savo tėvo mirties praranda sugebėjimą patirti emocijas. Atsitiktinai darbo reikalais ruošdama video medžiagą, herojė netikėtai pastebi, kad matydama save ekrane vėl trumpam gali patirti buvusias emocijas. Tam tereikia dirbtinai sukurti situaciją, leisiančią patirti norimą emociją ir ją nufilmuoti. Padedama bevardžio Montuotojo, Gailė pradeda kurti įvairių jausmų „kolekciją“.

 

„Buvau per giliai pasinėrusi į kūrybinį procesą, kad galvočiau apie sėkmę. Tiesiog norėjau papasakoti istoriją taip, kad žiūrovui nebūtų nuobodu, kad išėjęs iš kino salės jis nepamirštų jo po minutės“, - apie pirmąjį savo pilnametražį filmą pasakoja režisierė Kristina Buožytė.

 

Pasak režisierės, filmo idėja kilo ieškant atsakymo į klausimą, kodėl žmonės į emocijas ekrane reaguoja stipriau nei į tai, kas vyksta realiame gyvenime.

 

Spalvingi personažai

 

Pagrindinį – Gailės, vaidmenį atlikusi aktorė Gabija Ryškuvienė sako, jog šis vaidmuo jai pasirodė itin spalvingas, daugialypis, o pati istorija – labai įdomi. „Mes visi dirbome labai atsidavę, visi buvome pagauti tos istorijos ir kaip ją kuo geriau perteikti žiūrovui – manau, dėl to šis filmas, kuriam visi atidavėme daug jėgų, ir susilaukė sėkmės“, - sako kolekcionierę suvaidinusi G. Ryškuvienė.

 

Montuotoją vaidinęs Marius Jampolskis pritaria savo kolegei sakydamas, jog scenarijuje matė didelį potencialą. „Man šis vaidmuo buvo įdomus kaip aktoriui, kadangi turėjau galimybę daug improvizuoti. Šis vaidmuo man visada bus vienas iš tų darbų, kuriuos džiugu paminėti“, - sakė aktorius.

 

Lietuviško kino atgimimas

 

Filmą įvertino kino kritikai ir profesionalai. Pasak kino prodiuserės Uljanos Kim, „Kolekcionierė“ buvo filmas – siurprizas, parodęs, kiek iš tiesų kūrybinio potencialo ir iniciatyvos mes, lietuviai, turime.

 

„Kai pamačiau „Kolekcionierę“, pamaniau, kad tai tikrasis kino atgimimas“, – savo simpatijų neslėpė aktorius, režisierius ir dainininkas Vladas Bagdonas.

 

„Gabija Ryškuvienė – nepaprastai fotogeniška aktorė, man patiko jos vaidmens narcisizmas. Juk šiandienos medijų pasaulyje mes ne tik esame stebimi, bet ir patys daug save stebime“, - sakė kino kritikas Skirmantas Valiulis.

 

Filmas jau sudalyvavęs daugiau nei dešimtyje tarptautinių festivalių Čekijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Korėjoje, Brazilijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, tačiau  „Kolekcionierei“ tai – tik pradžia. Šiuo metu K.Buožytė ir “Kolekcionierė” lankosi tarptautiniame kino festivalyje Kaire, planuojami filmo rodymai keliose dešimtyse kitų tarptautinių kino festivalių.

 

Kristinos Buožytės filmas visose prekybos vietose pasirodys jau lapkričio 28 d. Pirmieji “Kolekcionierės” DVD galės įsigyti internetinės bendruomenės www.mainyk.lt vartotojai. Čia specialų DVD su režisierės bei aktorių G.Ryškuvienės ir M.Jampolskio autografais bus galima išmainyti į idėją kino filmui. Įdomiausią įdėją išrinks pati režisierė K.Buožytė.

Komentarai