Išleistas Ramūno Greičiaus dokumentinio filmo apie režisierių ir kino pedagogą Henriką Šablevičių „Baltoji Iliuzija“ DVD

"Cineveros", lfc.lt inf.
2009 sausio 30 d.

„Cinevera“ išleido režisieriaus ir operatoriaus Ramūno Greičiaus 1999 m. sukurto dokumentinio filmo „Baltoji iliuzija“ DVD.

Filmas pasakoja apie iškilų Lietuvos dokumentinio kino režisierių ir pedagogą Henriką Šablevičių.

Filmo kompozitorius Gintaras Sodeika, garso operatorius Viktoras Juzonis, prodiuseris – Audrius Kuprevičius (Film focus).

Filmo trukmė 28 min.

 

„H. Šablevičius visada mokėjo stebinti savo pasaulio ir žmogaus suvokimu. Be abejo, jo filmuose užfiksuotas pasaulis keičiasi sparčiai ir beveik neatpažįstamai – nyksta paskutinis Lieuvos siaurukas, žiemos vakarais kaimo vaikai žiūri ne medinukų vaidinimus, o televiziją, raganomis pasivadinusios ir jokių mokslų neragavusios moteriškės tose televizijose jau veda savo laidas… Šablevičiaus garbinto pasaulio entropija akivaizdi ir, matyt, nebesustabdoma. Tačiau Šoblės (taip visi jį vadino) filmuose pasaulis išliko toks, kokį jį matė režisierius – kupinas kasdienybės poezijos šviesos, kuri slypi ir žmonėse, ir jų paprastuose darbuose, ir elegiškuose lietuviškuose peizažuose. Todėl jo filmai jau tapo ir kiekvieno asmeninės ir kultūrinės patirties dalimi. Todėl jiems ir nelemta dūlėti archyvuose“ – šie kino kritikės Živilės Pipinytės žodžiai lydi būsimus filmo žiūrovus.

 

Prekyboje: http://www.cinevera.lt/?page=filmoteka&LNG=lt&id=1
Sale: http://www.cinevera.lt/?page=filmoteka&id=1&LNG=en

Komentarai